Uluslararası Automotive Meetings Bursa Başladı
Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) ev sahipliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'nın destekleriyle düzenlenen "Automotive Meetings Bursa" adlı uluslararası organizasyon, 40 ülkeden 300 firmanın katılımıyla başladı.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen organizasyonun açılışında konuşan BOSB Yönetim Kurulu Üyesi Sühendam Urbay, Türkiye'nin yanı sıra ABD, Meksika, İspanya ve İtalya'da düzenlenen etkinliğe 5. kez ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Organizasyona binek araçtan ağır vasıta grubuna kadar çeşitli alanlarda firmaların katıldığını belirten Urbay, İsveç'ten Fas'a, Meksika'dan İspanya'ya, Rusya'dan Hollanda'ya, Kanada'dan Hindistan'a kadar geniş bir coğrafyadan katılımcıların bulunduğunu belirtti.
Urbay, "Bu buluşmada 5.000'den fazla ikili iş görüşmesi planlanmıştır. BOSB olarak, bu etkinliğin firmalarımızın birbirlerini yakından tanımalarına, sürdürülebilir işbirliklerine ve dostluklar kurarak ticaretin artırılmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Küresel ekonomideki dalgalanmalara rağmen otomotiv sektörünün güçlü yapısı, tecrübesi ve yenilikçi ruhu, zorlukların üstesinden gelineceğine olan inancımızı güçlendirmektedir." dedi.
Bursa'nın Türkiye otomotiv sektörünün öncü şehri olduğunu vurgulayan Urbay, "Ülkemizde üretilen her üç araçtan biri Bursa'da üretilmektedir. Günde 1.500'ün üzerinde araç banttan inmektedir. Türkiye'nin 35 milyar dolarlık otomotiv ihracatının dörtte biri Bursa firmaları tarafından gerçekleştirilmektedir. Kentte 400'ün üzerinde firma faaliyet göstermekte ve bu firmalarda 60.000 kişi istihdam edilmektedir. Bursa'da dünyadaki neredeyse tüm otomotiv markalarına parça üretilmektedir." şeklinde konuştu.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Arıncı, otomotiv endüstrisinin Türkiye'nin ihracatının lokomotifi olmaya devam ettiğini ve 2024 yılı sonunda da ihracat liderliğini sürdüreceğini belirtti.
Arıncı, otomotiv endüstrisindeki artan rekabetin, sektördeki yeni trendleri ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeyi zorunlu kıldığını ifade ederek, "Bu nedenle Türk otomotiv endüstrisinin ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlaması, rekabet gücünün geliştirilmesi, ihracat pazarlarındaki payımızın korunması ve artırılması büyük önem taşımaktadır. Sektörde yaratıcılık, yenilikçilik ve özgünlük içeren yeni projelerin teşvik edilmesi, ihracatın yüksek katma değerli ve istikrarlı bir şekilde büyütülmesi hedefli çalışmalar da önem arz ediyor." dedi.
Tuna Arıncı, gelecek 10 yılda Avrupa'daki OEM'lerin (orijinal ürün üreticisi) küresel pazar payının %60'tan %45'e düşmesi beklendiğini vurgulayarak, "Atılan adımları takip edip yol haritası çıkarmamız için bu gibi etkinlikler çok önemli. En büyük pazarımızda, güçlü pozisyonumuzu sürdürebilmek için biz onlardan daha önce dönüşmeliyiz. Bizler, otomotiv endüstrisinin bugüne kadarki başarılarıyla gurur duyuyor ancak gelinen noktayı hiçbir zaman yeterli görmüyor ve gelecekte katma değeri yüksek ürünlerle endüstrinin ihracat değerlerini daha yukarılara taşımak istiyoruz." şeklinde konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Emin Direkçi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Otomotiv Konseyi Başkanı Rengin Eren, organizasyonu kente kazandıran Karibu Üst Yöneticisi Gözde Demirel Akan ve ABE Üst Yöneticisi Marie Francois de konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından organizasyonun gerçekleştirilmesine destek veren kurumların temsilcilerine plaket takdim edildi.
Organizasyon kapsamında, yapılan konferanslarla yabancı yatırımcılara ve üreticilere Türkiye'nin sektörel tanıtımı yapılırken, çok sayıda yerli ve yabancı otomotiv ana sanayi üreticileri ile yan sanayi firmalarının katılacağı uluslararası ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirilecek.
Kaynak: AA / Büşra Nur Yılmaz - Ekonomi Organize Sanayi Bölgesi Merinos İhracat bursa