UEFA Avrupa Ligi yeni formatı nasıl, kaç takım var? 2024 Avrupa Ligi fikstürü nasıl, final ne zaman oynanacak?

UEFA Avrupa Ligi’nde 2024-2025 sezonu, başlıyor. Bu sezon ilk kez 36 takımlı lig formatı uygulanacak kupada Türk temsilcileri Galatasaray, Fenerbahçe ve...

UEFA'nın kulüp düzeyindeki ikinci büyük turnuvası olan UEFA Avrupa Ligi'nin 2024-2025 sezonu yaklaşıyor. Türkiye'den Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın da aralarında bulunduğu 36 takım bu heyecan verici turnuvada mücadele edecek.

2024 Avrupa Ligi'nin formatı değiştirildi ve 36 takım 8 maç sonunda ilk 8'e girerek son 16 turuna yükselme şansı elde edecek. 9 ile 24'üncü sıralarda yer alan 16 takım ise çift maçlı elemelerden geçerek son 16 turuna katılmaya çalışacak. İlk 24'ün dışında kalan takımlar ise turnuvaya veda edecek.

Türkiye'den katılacak olan 3 takımın yanı sıra Hollanda'dan Ajax, AZ Alkmaar, Twente, Almanya'dan Eintracht Frankfurt, Hoffenheim, Belçika'dan Anderlecht, Union Saint-Gilloise, Çekya'dan Slavia Prag, Viktoria Plzen, Fransa'dan Nice, Olimpik Lyon, İngiltere'den Manchester United, Tottenham, İspanya'dan Athletic Bilbao, Real Sociedad, İsveç'ten Elfsborg, Malmö, İtalya'dan Lazio, Roma, Portekiz'den Braga, Porto, Yunanistan'dan Olympiakos, PAOK, Azerbaycan'dan Karabağ, Bulgaristan'dan Ludogorets, Danimarka'dan Midtjylland, Macaristan'dan Ferencvaros, İsrail'den Maccabi Tel-Aviv, Letonya'dan RFS, Norveç'ten Bodo/Glimt, Romanya'dan FCSB, İskoçya'dan Rangers ve Ukrayna'dan Dinamo Kiev gibi birçok güçlü takım da turnuvada yer alacak.

2024 Avrupa Ligi'nin ilk maçları 25-26 Eylül'de oynanacak ve 21 Mayıs 2025'te İspanya'nın Bilbao kentindeki San Mames Stadı'nda oynanacak final karşılaşmasıyla sona erecek. Turnuva boyunca aşağıdaki gibi bir maç takvimi izlenecek:

UEFA Avrupa Ligi'nin en çok kazanan takımı, 7 kez şampiyonluk yaşayan Sevilla. İspanya ekibi Sevilla, 2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020 ve 2023 yıllarında finalde rakibini mağlup ederek kupayı müzesine götürdü.

Inter, Liverpool, Juventus ve Atletico Madrid 3'er kez, Borussia Mönchengladbach, Tottenham, Feyenoord, Eintracht Frankfurt, Göteborg, Real Madrid, Parma, Porto ve Chelsea 2'şer kez, Anderlecht, Bayer Leverkusen, Ajax, Manchester United, PSV, Ipswich Town, Napoli, Bayern Münih, Schalke 04, Galatasaray, Valencia, CSKA Moskova, Zenit, Shakhtar Donetsk, Villarreal ve Atalanta ise 1'er kez kupayı kazandı.

UEFA Avrupa Ligi'ni bugüne kadar en çok İspanyol takımları kazandı. İspanyol takımlarının 14 kez kazandığı turnuvada İtalyan takımları 10, İngiliz takımları 9, Alman takımları 7, Hollanda takımları 4, Portekiz, Rusya ve İsveç takımları 2'şer, Belçika, Ukrayna ve Türk takımları ise 1'er kez kupa sevinci yaşadı.

UEFA Kupası'nı kazanan tek Türk kulübü Galatasaray, bu başarıyı 1999-2000 sezonunda gerçekleştirdi. Sarı-kırmızılılar, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki finalde İngiltere'nin Arsenal takımını penaltılar sonucu 4-1 mağlup ederek büyük bir başarıya imza attı.

UEFA Avrupa Ligi'nin en golcü oyuncusu ise eski İsveçli futbolcu Henrik Larsson. Larsson, eleme karşılaşmaları da dahil olmak üzere 40 golle bu ünvanı elinde bulunduruyor. En golcü oyuncular listesinde Larsson'u Pierre-Emerick Aubameyang (37), Klaas-Jan Huntelaar (34), Alfredo Morelos (32), Radamel Falcao (31) ve Aritz Aduriz (31) takip ediyor.

Turnuvada en çok maça çıkan oyuncu ise 96 karşılaşmayla İtalyan Giuseppe Bergomi. Bergomi'nin ardından Frank Rost 90 ve Rui Patricio 88 maçla sıralanıyor.

UEFA Avrupa Ligi'nde en çok maça çıkan takım unvanını ise 29 kez turnuvaya katılan Ajax ve Sporting Lizbon paylaşıyor. Sporting Lizbon ayrıca 203 karşılaşma ile en çok maça çıkan ve 320 golle en çok gol atan takım olarak da dikkat çekiyor.

Benzer Videolar