Üçüncü Uluslararası Göç Konferansı Ankara’da düzenlendi

Göç İdaresi Başkanlığı, Polis Akademisi Başkanlığı ve Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle düzenlenen "Göçmenlerin Geri Dönüşünde Zorluklar ve Yeni Başlangıçlar" temalı 3. Uluslararası Göç Konferansı, Ankara'da gerçekleştirildi.

Konferans, Şehit Kadir Kırbaç Konferans Salonu'nda iki gün boyunca devam etti ve çeşitli paydaşların katılımıyla yoğun bir şekilde ele alındı.

Konferansa, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ahmet İçduygu, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü Misyon Şefi Yardımcısı Claudia Natali ve diğer önemli isimler katıldı.

Bakan Yardımcısı Aktaş, konferansın açılışında Türkiye'nin 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile uluslararası standartlara uygun bir göç yönetimi uyguladığını vurguladı. Göç politikalarının, kamu kurumları, sivil toplum ve uluslararası kuruluşlar ile koordinasyon içerisinde yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.

Göç İdaresi Başkanlığı'nın 2014'ten bu yana uluslararası koruma, geçici koruma, insan ticareti mağdurlarının korunması, düzensiz göçle mücadele, geri gönderme mekanizmalarının inşası, yabancıların sosyal uyumu ve destekli gönüllü geri dönüş gibi konularda önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Aktaş, insan haklarına dayalı, özgürlük ve güvenlik arasında hassas bir denge sağlayan bir göç sistemi hedeflediklerini ifade etti.

Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros ise Türkiye'nin göç yönetiminde önemli bir aşamaya geldiğini ve bu konuda insani değerlere uygun bir duruş sergilerken, kamu düzeni ve güvenliğinden asla taviz vermediğini vurguladı.

Göç İdaresi Başkanlığı'nın tüm faaliyetlerini milli menfaatler temelinde, hukuk, insan hakları ve medeniyet değerlerine uygun olarak yürüttüğünü belirten Toros, özellikle uluslararası öğrencileri, yatırımcıları, alanında uzman meslek sahiplerini ve bilim insanlarını ülkeye çekmek için çaba sarf ettiklerini dile getirdi. Bu kişilerin işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla YÖK ve Noterler Birliği ile protokoller imzaladıklarını da ekledi.

Toros, insanı önceleyen ancak kamu düzeni ve güvenliğinden asla taviz vermeyen bir göç yönetimi anlayışını uyguladıklarını vurguladı. Kolluk kuvvetleriyle koordineli olarak düzensiz göç ve göçmen kaçakçılarına karşı mücadele verdiklerini de sözlerine ekledi.

Türkiye'nin 727 bin 963 Suriyeliyi gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde ülkelerine geri gönderdiğini belirten Toros, Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölgeler oluşturulduğunu ve gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşlere ilişkin çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak ise gönüllü geri dönüşün, insanların kendi topraklarına yeniden kavuşma çabası olduğunu ve yalnızca fiziksel bir yer değiştirme değil, aynı zamanda insanların yeniden sosyal ve ekonomik yapıya dahil olma süreci olduğunu belirtti. Bu sürecin kültürel bağların güçlendirilmesi için dikkatle yönetilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çolak, göç hareketlerinin Türkiye'de etkili olmaya başladığı ilk günlerden itibaren, çalıştaylar, sempozyumlar ve projeler yürüterek sürece hem akademik hem de pratik düzeyde katkı sağlama gayreti içerisinde olduklarını ifade etti. Ayrıca, toplumu ve dünyayı iyi tanıyan, çağın ihtiyaçlarına yanıt verebilen polisler yetiştirmeye önem verdiklerini de vurguladı.

İki gün süren konferans boyunca "Geri Dönüş Politikaları", "Hukuki Boyutuyla Geri Dönüş", "Toplumsal Boyutuyla Geri Dönüş", "Sağlık ve Sosyal Hizmet Boyutuyla Geri Dönüş", "Geri Dönüşlerde Yurt Dışı Örnekleri", "Türkiye'deki Göçmenler ve Geri Dönüş" başlıklı 6 oturum gerçekleştirildi.

Benzer Videolar