TÜRKPATENT ve WIPO’dan Coğrafi İşaretli Ürünler için Markalaşma Projesi

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), Avrupa Birliğinde Coğrafi İşaretli Ürünlerin Markalaşması İçin Çalışmalarını Hızlandırıyor

TÜRKPATENT Başkanı Muhammed Zeki Durak, Antalya'da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kültürel mirasını ve zenginliğini korumak amacıyla coğrafi işaret tescil belgesine büyük önem verdiklerini vurguladı.

Durak, "Ülkemizde coğrafi işaret korumasının başladığı 1995 yılından bu yana, tescil sayısında önemli bir artış gözlemliyoruz. İlk 10 yılda 69 tescil gerçekleştirilirken, 2005-2015 yılları arasında bu sayı 105'e, 2015-2023 yılları arasında ise 1328'e ulaştı. Bugün itibarıyla coğrafi işaret tescil sayımız 1639. Ülkemiz coğrafi işaret noktasında Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Bu, ülkemizin ne kadar zengin olduğunu gösteren bir kanıt." dedi.

Durak, coğrafi işaret tescili konusunda ilgili kurumların topyekun bir çalışma yürüttüğünü belirterek, şu anda başvuru aşamasında 600 ürünün bulunduğunu açıkladı.

AB Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma Çalışması

TÜRKPATENT Başkanı, ürünlerin Avrupa Birliği coğrafi işaret tescil belgesi alması konusunda da önemli adımlar attıklarını vurguladı. 2022'de 8 olan AB tescil sayısının bugün 27'ye ulaştığını ve bu yıl sonunda sayının 29 olacağını dile getiren Durak, TÜRKPATENT olarak hem başvurular yaptıklarını hem de başvuru yapmak isteyenlere uzmanlarla teknik destek verdiklerini ifade etti.

Durak, coğrafi işaretli ürün sayısını çoğaltmanın yeterli olmadığını ve markalaşmaya ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, "Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) ile AB tescili alan ürünlerimizin Avrupa'da markalaşması konusunda ortak bir proje yürüteceğiz. Bu proje, ürünlerin kalite standardından, ambalajından başlayarak markalaşmasına kadar olan bir çalışmayı kapsayacak. AB tescilli ürünlerin dünyada tanınırlığını artırarak markalaşmasını sağlamak ve ekonomik değerini artırmak istiyoruz. Markalaşma konusunda önemli başarı hikayeleri oluşturarak üreticimizin de daha fazla katma değer elde etmesini sağlayacağız." diye konuştu.

Kültür Sanat Ekonomi Türkiye antalya Tarım

Benzer Videolar