Türkiye’nin gözü Ege’de! Herkesi endişelendiren soruya yanıt geldi

Ege Denizi'nde 1 haftada 400'den fazla deprem olmasıyla beraber Yunanistan alarm durumuna geçerken, Türkiye ile ilgili soruya da yanıt geldi. Uzmanlar 28 Ocak'tan bu yana art arda meydana gelen depremlerin İstanbul, Marmara Bölgesi ve Anadolu'daki mevcut fayları tetiklemeyeceği belirtirken, tsunami etkisinin ise takip edileceğini vurguladı.

```html

Ege Denizi'ndeki ardı ardına gelen depremler, 28 Ocak'tan beri sürüyor ve İstanbul, Marmara Bölgesi ve Anadolu'daki fay hatlarını tetiklemeyeceği belirtildi.

EGE DENİZİ'NDE SÜREKLİ SISMİK AKTİVİTE

Son bir haftada 500'e yakın depremin kaydedildiği Ege Denizi, uzmanların ve halkın dikkatini çekiyor. Yunanistan, artan sismik aktiviteye karşı önlemlerini güçlendirirken, özellikle Santorini adasında yaşayanlar adayı terk etmeye başladı.

TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYECEK Mİ?

Ege Denizi'ndeki depremler, Türkiye'de de endişe yarattı. Uzmanlar, 28 Ocak'tan beri devam eden depremlerin ve Santorini'deki artan sismik hareketliliğin Türkiye'ye olası etkilerini Anadolu Ajansı muhabirine değerlendirdi.

"DEPREM FREKANSI ARTIYOR"

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, 2500 kilometrekarelik bir alanda devam eden depremlerin frekansında belirgin bir artış olduğunu belirtti. Enstitünün bölgeyi 7/24 izlediğini vurgulayan Özel, Helenik Yayı ve Afrika Plakası'nın Avrasya Plakası'nın altına daldığı aktif bir bölge olduğunu, bu bölgenin 2,5 yıldır hareketli olduğunu ve Akdeniz'de sürekli depremler kaydedildiğini, ancak son dönemde frekansın arttığını ifade etti. 2011-2012 yıllarında benzer bir aktivitenin yaşandığını ve bölgenin jeodinamik hareketlilik içinde olduğunu hatırlatan Özel, dört büyük depremin tektonik faktörlerden kaynaklandığını, volkanik özelliklerin de deprem fırtınasına katkıda bulunabileceğini ancak volkanik aktiviteye dair kesin bir kanıt olmadığını söyledi.

Özel, bölgede gelecekte sismik ve volkanik olayların olasılığının yüksek olduğunu, çok disiplinli bir izleme sistemine ihtiyaç olduğunu belirtti. Türkiye'de acil bir durum olmadığını ancak gelişmeleri yakından takip etmenin önemli olduğunu vurgulayan Özel, bu aktivitenin Marmara Bölgesini etkilemeyeceğini ve Türkiye'nin güneybatısına etkisinin de aktivitenin seyrine bağlı olduğunu açıkladı.

"ACİL BİR DURUM YOK"

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, bir hafta içinde 500'den fazla depremin (bir kısmı 4 ve üzeri büyüklüğünde) yaşandığını ve Santorini adasının volkanik yapısı nedeniyle risk taşıdığını belirtti. 1956'da Amargos Adası'nda yaşanan depremin tsunamiye neden olduğunu hatırlatan Ersoy, bölgede volkanik, tektonik depremler ve tsunaminin oluşabileceğini dile getirdi.

Üçlü tehlikeye dikkat çeken Ersoy, bölgenin sürekli izlendiğini, Yunanistan Krizi Merkezi'nin de uyarılarda bulunduğunu ve Bodrum-Muğla kıyılarına yakınlığı nedeniyle olası deprem ve tsunami etkilerinin takip edildiğini belirtti. AFAD'ın da durumu izlediğini ve yanlış bilgilendirmenin önüne geçmek için açıklamalar yapıldığını söyledi. Yunanistan'da kurulan kriz merkezinin mantıklı uyarılarda bulunduğunu ve bu deprem fırtınasının İstanbul ve Anadolu ile hiçbir ilgisinin olmadığını, tetikleme ihtimalinin bulunmadığını vurguladı.

4 ADADA EĞİTİME ARA

Yunanistan, artan sismik aktivite nedeniyle Santorini, Yamurgi, Niyoz ve Anafiya adalarındaki okullarda cuma gününe kadar eğitime ara verdi. Adadan ayrılmak isteyen vatandaşlar için ek ulaşım seferleri düzenlendi.

Türkiye'nin gözü Ege'de! Herkesi endişelendiren soruya yanıt geldiKaynak: AA / Hamdi Dindirek - Güncel Marmara Bölgesi Ege Denizi Yunanistan istanbul Türkiye Marmara Deprem Güncel Sağlık Çevre Dünya Ege ```
Benzer Videolar