Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) bilim insanları, şişelenmiş içeceklerde mikroplastiklerin yaygınlığını ve etkisini araştırmak için kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdiler. Çalışmada, marketlerden toplanan 47 farklı marka maden suyu, süt, şalgam, meyve suyu ve gazlı içeceğin incelendiği belirtildi. Laboratuvar ortamında yapılan incelemelerde, numunelerin %15’inde, boyutu 100 mikron ile 4 milimetre arasında değişen mikroplastikler tespit edildi.
RTEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burhan Başer liderliğindeki ekip, Su Ürünleri Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi’nden bilim insanlarını da içeren geniş bir kadroyla çalıştı. Çalışma, içeceklerde mikroplastiklerin varlığını ve özelliklerini belirlemek, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini anlamak ve bu riskleri nasıl azaltacakları konusunda önlem almak için yapıldı. Araştırma sonucunda, incelenen numunelerin %15’inde litrede 2 mikroplastik gözlemlendiği belirlendi. Tespit edilen mikroplastikler sentetik madde yapısına sahipti ve genellikle yeşil ve mavi renkteydi. Ayrıca, cam şişelerde bulunan mikroplastiklerin, pet şişelerde bulunanlara kıyasla daha fazla olduğu gözlendi. Bu bulgular, üretim süreçlerinin mikroplastik kirliliğinde önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor. Bilim insanlarının ulaştığı sonuçlar ‘Food and Chemical Toxicology’ adlı saygın bir bilim dergisinde yayımlandı.
Otobüsün ok gibi saplandığı kazayla ilgili kahreden detay
Taha Akgül yarı finalde
Türk futbolu böyle rezillik görmedi! Maçı cep telefonuyla yayınladılar
‘ÇALIŞMA SONUÇLARI BİZİ ŞAŞIRTMADI’
RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülgen Aytan, çalışma sonuçlarının beklendiği gibi olduğunu vurguladı. Aytan, mikroplastiklerin yaygınlığını ve potansiyel risklerini anlamak için durum tespiti yapmanın önemine dikkat çekerek, “Mikroplastiklerin çevreye ve insan sağlığına olan etkileri konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuyoruz. Bu çalışma, Türkiye’deki içeceklerde mikroplastik varlığının ilk kapsamlı araştırmalarından biri olarak değerlendiriliyor.” dedi. Aytan, bu çalışmanın üreticiler ve karar vericiler için önemli bilgiler sağladığını ve mikroplastik kirliliğini azaltmak için gerekli önlemleri almalarını sağlama amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
PARÇA TİPTE VE MAVİ YEŞİL RENKLİ
Prof. Dr. Aytan, çalışma kapsamında incelenen 47 farklı içeceğin yaklaşık %15’inde mikroplastik tespit ettiklerini ve bunların çoğunlukla parça tipte mavi ve yeşil renkli olduklarını söyledi. Mikroplastiklerin boyutlarının 100 mikron ile 4 milimetre arasında değiştiğini belirten Aytan, özellikle cam şişede bulunan maden sularında daha yüksek miktarda mikroplastik tespit edildiğini ifade etti. Bu durum, üretim aşamasının mikroplastik kirliliğinde önemli bir faktör olabileceğini gösteriyor. Aytan, bu çalışmanın gıda güvenliğini ve insan sağlığını korumak için üreticilerin ve karar vericilerin gerekli önlemleri almalarının ve yaptırımları uygulamalarının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık
”
GENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGÜNDEM
12 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.