Türkiye’deki En Riskli Faylar Açıklandı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, ülkemizin en tehlikeli fay hatları hakkında önemli uyarılarda bulundu. Özellikle Pamukova-Geyve hattı, Gemlik Körfezi, Bandırma ve İzmir çevresi, deprem riskinin en yüksek olduğu bölgeler olarak dikkat çekiyor. Kutoğlu, "Bu fayların uzunlukları göz önüne alındığında, en az 6 büyüklüğünde depremler üretebilecek potansiyelleri var" şeklinde uyarıyor.

Prof. Dr. Kutoğlu, geliştirdikleri yazılım aracılığıyla uydu verileri ve uzay teknolojilerini kullanarak tarihsel depremleri inceleyerek, fay hatlarının hareketlerini analiz ediyor. 17 Ağustos depreminin Gölcük'ten Düzce'ye uzanan fay hattında büyük bir enerji boşalmasına neden olduğunu belirten Kutoğlu, "Bu hat üzerinde aynı büyüklükte bir deprem için 200-250 yıl daha enerji birikmesi gerekiyor. Dolayısıyla şu an için bu hat üzerinde büyük bir deprem riski bulunmuyor" diyor.

'TEDBİRLERİ ARTIRMALIYIZ'

Ülkemizin deprem riskiyle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kutoğlu, "Depremlerle mücadele etmek için, hem yetkililerin hem de vatandaşların üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekiyor. 1999'dan beri birçok yasal düzenleme ve kentsel dönüşüm çalışması yapılmış olsa da, henüz istediğimiz seviyeye ulaşamadık. Marmara bölgesinde özellikle yapı stokunun büyük bir kısmı depreme dayanıklı değil. Bu binaların hızla dönüştürülmesi gerekiyor. 6 Şubat depreminde yaşadığımız ağır ekonomik kayıplar, Marmara veya İzmir'de benzer bir depremin çok daha büyük yıkımlara yol açabileceğini gösteriyor." şeklinde uyarıyor.

'YOĞUNLUĞU DAĞITMALIYIZ'

Prof. Dr. Kutoğlu, nüfus yoğunluğunun ve ekonomik faaliyetlerin belli bölgelerde yoğunlaşmasının riskleri artırdığını belirtiyor. "Ülkemizin geniş coğrafyasına yayılmış olan nüfus yoğunluğunu ve ekonomik faaliyetleri daha dengeli bir şekilde dağıtmamız gerekiyor. Marmara veya Ege Bölgesi'nde yoğunlaşmış olan nüfus ve sanayi tesislerini Türkiye'ye yayarak, büyük bir depremde etkilenecek alan ve insan sayısını azaltabiliriz" diye açıklıyor.

EN RİSKLİ FAY HATLARI

Prof. Dr. Kutoğlu, Türkiye'deki en riskli fay hatlarına da değiniyor:

"Doğu Anadolu'da Erzincan-Erzurum ve Bingöl-Yedisu hattında gergin faylar bulunuyor. Batıya doğru ilerlediğimizde Sakarya'nın güneyindeki Pamukova-Geyve hattı oldukça riskli. Marmara Denizi içerisinde de gergin faylar mevcut. Gemlik Gölü'nden geçen fay hattı da yüksek risk taşıyor. Bandırma hattında da gergin bir fay bulunuyor. İzmir-Manisa çevresinde bazı faylar gergin durumda. Denizli'den geçen fay hattı da uzun süredir büyük bir deprem yaşamadığı için yüksek gerginlik biriktirmiş durumda. En büyük tehlikeyi Pamukova-Geyve hattı, Gemlik Körfezi, Bandırma ve İzmir çevresi oluşturuyor. Marmara Denizi'ndeki faylar daha sonraki bir dönemde risk oluşturabilir. Bu bölgelerdeki fayların uzunlukları göz önüne alındığında, en az 6 büyüklüğünde depremler üretebilecek potansiyelleri var."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Bülent Ecevit Üniversitesi Gemlik Körfezi Zonguldak Pamukova Türkiye İzmir Geyve Çevre Güvenlik Sağlık Güncel Haberler

"
Benzer Videolar