Türkiye Kültür Yolu Festivalleri 1 Milyondan Fazla Ziyaretçi Ağırladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin Ankara ve İstanbul ayağında 1 milyondan fazla ziyaretçi ağırladığını açıkladı. Terzi, bu festivallerin amacının herkesi kültür ve sanatla buluşturmak olduğunu vurguladı.

AA muhabirine konuşan Terzi, Ankara ve İstanbul'da sona eren Türkiye Kültür Yolu Festivali ve diğer illerdeki etkinlikler hakkında bilgi verdi. Ankara'daki festival 29 Eylül'de, İstanbul'daki festival ise 6 Ekim'de sona erdi. Terzi, her iki şehirde de katılımcı sayılarının yüksek olduğunu ve sanatçıların ve katılımcıların festivalden memnun kaldığını belirtti.

Terzi, festivalde yer alan Picasso, Frida Kahlo ve Andy Warhol sergilerinin büyük ilgi gördüğünü ve Sebastiao Saldago'nun İstanbul Kültür Yolu Festivali'ne katılımının etkinliği daha da anlamlı kıldığını ifade etti. İstanbul'daki festivalin ana mekanı olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), restorasyondan sonra çok güzel bir kültür sanat yaşam alanı haline gelmiş. Terzi, sadece AKM'de 140 bin ziyaretçi ağırladıklarını söyledi. AKM'de Picasso, Andy Warhol, Refik Anadol sergileri ve kültür sanat kurumlarının eserleri sergilendi.

Grand Pera'daki Frida Kahlo sergisini ise 48 bin ziyaretçi gezdi. Sadece İstanbul'daki sergiler 9 günde 200 binden fazla ziyaretçi ağırladı. İstanbul'da 110'dan fazla mekanda etkinlikler düzenlendi, açık hava enstalasyonları, sokak sahneleri ve 3 büyük konser sahnesi kuruldu. Günlük 50-60 bin sanatsever bu konserlere katıldı. Terzi, İstanbul'un Türkiye Kültür Yolu Festivalini layıkıyla karşıladığını belirtti.

Terzi, Picasso, Andy Warhol, Frida Kahlo ve Sebastiao Salgado sergilerinin festivalin sona ermesine rağmen devam edeceğini söyledi. Frida Kahlo Günlükleri sergisi Grand Pera'da 26 Ekim'e kadar açık kalacak. Picasso, Andy Warhol ve Sebastiao Salgado sergileri ise yıl sonuna kadar ziyaret edilebilecek. Picasso sergisi ayrıca Ankara'da da yıl sonuna kadar görülebilecek. Terzi, önemli sergileri getirdiklerinde şehirlerde uzun süre kalmalarını istediklerini ifade etti.

Terzi, Ankara'daki festivalde Başkent Millet Bahçesi'nde 9 gün boyunca düzenlenen açık hava konserlerine büyük ilgi olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Günlük 30 binden fazla insan konserlere katıldı ve yaklaşık 200-250 bin kişi konsere katılım sağladı. Terzi, Kültür Yolu Festivallerinin herkesin ulaşabileceği bir kültür sanat şölenine dönüşmesini hedeflediklerini ve bu hedefe ulaştıklarını belirtti. Herkesin kendine göre bir şeyler bulabileceği etkinlikler düzenlendi. Ankara ve İstanbul Kültür Yolu Festivallerinde 1 milyondan fazla ziyaretçi ağırladılar.

Terzi, festivalde Filistin'deki zulme ışık tutan sergiler ve sinema söyleşileri de düzenlendiğini belirtti. Antalya'da 2-10 Kasım'da ve İzmir'de 26 Ekim-3 Kasım'da düzenlenecek Kültür Yolu Festivallerinde de Frida Kahlo, Picasso ve Andy Warhol sergileri sanatseverlerle buluşacak. Terzi, 11-19 Ekim Diyarbakır Kültür Yolu Festivali için de hazırlıkların tamamlandığını ifade etti.

Terzi, bu yıl festivalin 16 şehirde düzenlendiğini ve gelecek yıl 4-12 Ekim'de Malatya, 17-25 Mayıs'ta Manisa, 10-18 Mayıs'ta ve 6-14 Eylül'de Kayseri'nin eklenmesiyle Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin 20 şehirde düzenleneceğini açıkladı. Terzi, 2025 yılı festivali için çalışmalara başladıklarını ve yeni eklenen şehirlerin yerel yönetimleri ve kendi il müdürlükleriyle görüşmeler yaptıklarını belirtti. 2025 ve hatta 2026 yılı özel etkinlikleri için de görüşmeler devam ediyor.

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Kültür Sanat Etkinlikler Festival İstanbul Türkiye Kültür Güncel Turizm ankara Sanat

Benzer Videolar