Türkiye Kültür Yolu Festivali Çocuk Köyü, 50 binden fazla çocuğa ulaşıyor
Türkiye Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenleniyor ve amacı Türkiye'nin uluslararası marka değerini yükseltmek.
Festival kapsamında kurulan "Çocuk Köyü", şimdiye kadar 50 binden fazla çocuğa ulaşmayı başardı ve her gittiği şehirde minik ziyaretçilerine eğlence dolu anlar yaşatıyor.
Festival yolculuğu Nisan ayında Adana'da başladı ve Şanlıurfa, Bursa, Samsun, Trabzon, Van, Nevşehir ve Erzurum'dan sonra 9. durağı olan Çanakkale'ye ulaştı.
Çocuk Köyü, renkli aktivitelerle dolu bir cennet. Atölye çalışmaları, sahne gösterileri, tiyatro oyunları, çocuk oyun alanları ve daha birçok etkinlik minikleri bekliyor.
Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları ve sanat eğitimi çadırları festival boyunca ziyaretçilerini ağırlıyor.
Çanakkale'de, Anadolu Hamidiye Tabyası Çocuk Etkinlik Alanı'nda festivalin renkli etkinlikleri 8 Eylül'de sona erecek. Okulların açılmasına sayılı günler kala, çocuklar bu alanda eğlenceli vakit geçiriyor.
Tiyatro sanatçısı ve çocuk kitapları yazarı Özgür Özgülgün, AA muhabirine verdiği demeçte, festivalde gittikleri her şehirde çok güzel etkinlik alanları oluşturulduğunu ve sahnelerin kurulduğunu belirtti.
Özgülgün, festivalde Karagöz ile Hacivat gösterileri, hikaye anlatımı, şişme oyun alanları, pedagojik oyunlar, Troya Müzesi'nin kamyon içinde gösterilmesi ve okçuluk gibi aktivitelerin yer aldığını ifade etti. Bu etkinliklerin çocukların fiziksel ve psikomotor gelişimine katkı sağladığını vurguladı.
Özgülgün, "Çocuklara yaptığımız yatırım, 10, 20, 30 yıl sonra bize geri dönüyor. Geleceğimiz çocuklar. Onlara yapılan yatırım asla boşa gitmez." dedi ve çocukların festivalde geçirdiği zamanın unutulmaz olacağına dikkat çekti.
Festivalde Troya Müzesi'nde düzenlenen Karagöz ile Hacivat gösterilerinin çocukları kendi geçmişleri ve tarihsel süreçleriyle buluşturduğunu söyleyen Özgülgün, çocukların bu gösteriden çok mutlu olduğunu belirtti.
Özgülgün, gelecek yıl da Çanakkale Kültür Yolu Festivali'nde müze içinde dans, enstrüman, tiyatro veya sergi etkinlikleri olacağını ve çocukların müzeye daha sık gelmesini sağlayacak etkinlikler düzenleneceğini ifade etti.
Festivalde sahne alan tüm sanatçıların konservatuar mezunu olduğunu ve çocuk etkinliklerini çok önemsediğini belirten Özgülgün, bu tür çalışmaları kendi gelişimine de katkı sağladığını söyledi.
Özgülgün, festival kapsamında 9 gün boyunca düzenlenen etkinlikler sayesinde minimum 50 bin çocuğa ulaştıklarını vurguladı ve bugünkü yatırımların gelecekte karşılık bulduğunu belirtti.
Festivalin çocukların sosyalleşmelerini, bir arada olmalarını, kentin turizmine katkıda bulunmalarını ve kültürel varlıklarla bağ kurmalarını sağladığını vurgulayan Özgülgün, festivalin çocukların vatanına, milletine, ailesine faydalı, başarılı, evrensel ve kültürün değerini bilen bireyler olarak yetişmesine katkı sağladığını belirtti.
Özgülgün, Anadolu coğrafyasının örf ve adetlerinin festival potası altında eritilerek farklı bölgelerin halk oyunlarını, tiyatrolarını, hikayelerini, müziklerini ve enstrümanlarını bir araya getirdiğini ve bu sayede bölgeler arasında etkileşim sağlandığını sözlerine ekledi.