Türk Dünyası Alfabemiz göklerde

Sanatçı Serra Erdoğan, Adana Teknofest'te sergilediği "Türk Dünyası Uçağı" ile sanatın ve teknolojinin ayrılmaz bir bütün olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Erdoğan, yaptığı açıklamalarda sanatın, geçmişten günümüze uzanan kültürel mirasın aktarılmasında oynadığı önemli rolü vurguladı.

"Tarih boyunca Türkler, binlerce yıldır devlet olmanın ve siyasi otoritenin farkındalığıyla hareket etmişlerdir," diyen Erdoğan, "Göktürk Alfabesi'nin varlığı, bu gerçeği günümüz insanına en büyük kanıt olarak sunmaktadır. Tabletler bize gösteriyor ki biz uzun yıllardır devlet otoritesi ile yönetiliyoruz. Tarih, devlet otoritesinden güncel siyasete, içtimai ve sosyolojik yaşantının tüm izlerini taşıyan en önemli unsurdur."

"BU AKTARIM SADECE SANAT İLE MÜMKÜN"

Erdoğan, "Köklerimizden, küllerimizden yeniden doğuyoruz ve maarifin temel taşı olan alfabemiz de göklerle buluşmalı. Bumin Kaan'dan Sn. Recep Tayyip Erdoğan'a kadar tüm devlet başkanlarının isimleri, sadece tabletlerde değil, Göktürk'ün adına yakışır şekilde göklere de yazılmalı," dedi. "İşte bu aktarım ancak sanat ile mümkün olur."

Özellikle yeni Türk Alfabesi'nin kabulü ve Türk Dünyası'nın ortak paydalarını ortaya koyması, bu önemli gelişmeyi bir sanatçının gözünden göklere taşıması Serra Erdoğan için büyük önem taşıyor.

"TÜRK'ÜN İSMİNİ GÖKLERE YAZMAK"

Serra Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Köklerden Göklere, tuvalden uçaklara uzanan bu yolculukta siz de bizimle olmak istemez misiniz? Bu kutlu günde, Türk'ün şanlı isminin yeni ortak alfabemizle en yaraştığı yere, yani göklere yazmaya ne dersiniz? Kim bilir belki de Bumin Kaan'ın da hayali, Türk ismini göklere taşımaktı. Türk'ün ismini göklere yazmak..."

"BİZ İCAT ÇIKARMAYA ALIŞMIŞ BİR MİLLETİZ"

"Peki ya bilimdeki öncülüğümüz? Sibernetik, Fizik, Kimya ve matematik gibi birçok alanda yaptığımız icatlar? Biz icat çıkarmaya alışmış bir milletiz, dededen toruna ve kuşaklar boyunca."

Sanatçı Serra Erdoğan, Teknofest'teki katılımcılarla birlikte hayranı olduğu El Cezeri'nin hikayesini süet kumaş üzerine resmetmiş. Erdoğan, bu çalışmasının sebebini şöyle açıklıyor: "El Cezeri, birkaç bilim dalını ayrı ayrı veya bir arada kullanmayı başarmış olmasının yanı sıra, icatlarıyla tarihteki pek çok bilim adamına ilham vermiş olması bence en önemli etken. Hala günümüz mühendislerine ilham olan bu isim, belki de hikayesi anlatılması gereken en önemli isim."

TEKNOFEST'İN AYRICALIKLARINDAN BİRİ OLDU

2024 yılı Teknofest'in her yıl bir ayrıcalığı var ve bu yılki ayrıcalıklardan biri de Sanatçı Serra Erdoğan, çünkü Köklerden Göklere uzanan yolda bilim kadar sanat da olmazsa olmaz. Etkinliğin öncü isimlerinden Selçuk Bayraktar da, Serra Erdoğan'ın sanatına ilgi göstererek, tasarladığı Türk Dünyası Uçağı (Maket) ile sanatçıya takdimde bulundu. "Her yerde sanat" diyen Serra Erdoğan'a Akıncı (Maket) uçağını hediye eden Selçuk Bayraktar, sanatçının bu sözünü güzel bir jestle taçlandırdı. Serra Erdoğan'dan gelecekte daha nice başarılı ve sıra dışı işler göreceğimizden eminiz.

Kültür Sanat Teknoloji Teknofest Eğitim Adana

Benzer Videolar