Türk Doktorlar Akciğer Kanseri İlaçları ile Cilt Kanserini Durdurdu

İzmir'deki bir özel hastanede çalışan Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. H. İbrahim Petekkaya ve ekibi, akciğer kanseri tedavisinde kullanılan akıllı ilaçlarla cilt kanseri olan bir hastayı tedavi etmeyi başardı. Hasta tedaviyle sağlığına kavuştu.

Prof. Dr. Petekkaya ve ekibinden Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Aybike Erdoğan Atay, başarı öyküsünü ayrıntılarıyla anlattı. Prof. Dr. Petekkaya, hastalarına kişiselleştirilmiş onkolojik tedaviler uygulamayı hedeflediklerini belirtti. Hastalardan alınan tümör dokusunun genetik analizi sonucunda, en uygun tedavi belirleniyor.

Prof. Dr. Petekkaya, "Yakın zamanda kendi hemşiremizin annesi cilt kanseri oldu. Hastanın doku ve kan örneği Amerika'daki özel bir laboratuvara gönderildi. DNA ve RNA analizi sonucunda, hastanın MET geninde fazla ifade olduğu tespit edildi. Bu da tümörün çoğalmasına neden oluyordu. Akciğer kanserinde kullanılan bir ilacı cilt kanseri tedavisinde denedik ve iki akıllı ilacı kombine olarak uyguladık. Daha önce kemoterapiye dirençli olan hastada, cilt lezyonlarında hızlı küçülme ve hatta nekroz gözlemledik. Karaciğer ve kemik metastazlarında da gerileme görüldü. İnşallah tüm hastalarımıza bu şekilde şifa olmayı umuyoruz. Rastladığımız moleküler değişim, hastanın nadir tümöründe ilk tedavi olma özelliği taşımakta ve bunu dünya literatürüne katmak için yayın yapma aşamasındayız" dedi. Petekkaya ayrıca, Uluslararası Moleküler Onkoloji Derneğini kurduklarını ve Türk onkolojisinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Dr. Aybike Erdoğan Atay, yaptıkları çalışmayı şu sözlerle açıkladı: "Hastalardan alınan doku ve kan örnekleri yeni nesil dizilemeye tabi tutuluyor. Böylece hastanın moleküler profili ortaya çıkıyor. DNA, RNA ve kromozomal yeniden yapılanmalardaki farklılaşmaları inceleyerek, kişinin kendi kanserine sebep olan moleküler nedeni bulmaya çalışıyoruz. Bu sayede hedefe yönelik tedaviler belirleyebiliyoruz. Kişiye özgü bir tedavi yaklaşımı sunarak, kanser hücrelerinin temel mekanizmalarını susturmayı hedefliyoruz."

Aynı hastanede görevli hemşire Onur Kalender, annesinin Prof. Dr. Petekkaya'nın ekibi tarafından tedavi edildiğini ve sağlığına kavuştuğunu belirterek, "Anneme cilt kanseri tanısı konuldu. Tedavi sürecinde İbrahim Hocamızın önerisiyle yurt dışına test yolladık. Test sonucuna göre akıllı ilaca başlanması önerildi. Akıllı ilaçlara başladıktan sonra çok çabuk etki gösterdi. Sağlığına kavuştu. İbrahim Bey, belirli zamanlarla da kontrollerimizi yapıyor" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MUSTAFA İÇ - Sağlık

Eğitim Sağlık İzmir

Benzer Videolar