Türk araştırmacılar tespit etti: ‘İlk’ olarak kayıtlara geçti
## Düzce'de Bulunan Gök Cismi "Asteroit" Olarak Tescillendi
Düzce Bilim ve Sanat Merkezi'nde (BİLSEM) gerçekleştirilen uzay gözlem ve araştırmaları sırasında 2021 yılında tespit edilen gök cisminin, Güneş'in çevresinde dönen kaya ve metal parçalarına verilen ad olan "asteroit" olduğu belirlendi.
Amatör astronomların yeni asteroitler tespit etmeye çalıştığı bu programa dahil olan Arslan ve Esen'in 2021 yılında tespit ettiği gök cismi, Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği tarafından yeni "asteroit" olarak onaylandı.
3 yılın ardından aldıkları e-posta ile bu cismin Türkiye tarafından keşfedilen ilk asteroit olduğunu öğrendiklerini belirten Arslan, "Bu keşfin hem bizim için hem de Türkiye için büyük bilimsel değeri bulunuyor. Güneş sisteminde Türk araştırmacılar tarafından ilk asteroit keşfi gerçekleştirilmiş oldu" dedi.
Öğrenci Ömer Selim Esen ise bu asteroiti 3 yıl önce keşfettiklerini hatırlatarak, "O an hala aklımda, benim için çok değerli bir an" şeklinde konuştu.
Düzce BİLSEM'de 5 yıldır uzay gözlem ve araştırmaları yürüten fen bilgisi öğretmeni Ayşe Arslan ve Düzce Turgut Özal Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi Ömer Selim Esen (14), Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği (IASC) desteğiyle düzenlenen "Asteroit Keşif Kampanyası" kapsamında çalışmalarını sürdürdüler.
Arslan ve Esen, bu asteroide isim verme hakkını da kazandı.
"Türkiye için çok değerli"
Ayşe Arslan, Asteroit Keşif Kampanyası'na yaptıkları başvurunun kabul edilmesinin ardından gönderilen veri setleriyle gözlem yapmaya başladıklarını belirtti.Arslan, bu verileri özel bir yazılımla incelediklerini ve hazırladıkları raporları Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği Küçük Gezegen Merkezi'ne gönderdiklerini söyledi.
Astronomiye olan merakı nedeniyle BİLSEM'e geldiğini belirten Esen, 7 yıldır burada çalışmalarını sürdürüyor.