Turizm bölgelerinde "maymun çiçeği" uyarısı! Prof. Vedat Turhan: Çok dikkatli olunmalı

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) ikinci kez "küresel acil durum" ilan ettiği maymun çiçeği virüsü, dünya genelinde endişelere yol açıyor. Bu virüs, halk arasında "Mpox" olarak biliniyor ve özellikle Afrika kıtasında yaygın olarak görülüyor. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de 2024 yılında bu virüse rastlanmadığını ve herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacının bulunmadığını bildiriyor.

"MAYMUN ÇİÇEĞİ" VİRÜSÜ: DÜNYA ENDİŞE EDİYOR

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan, maymun çiçeği virüsünün Covid-19 kadar bulaşıcı olmadığını belirtiyor. Ancak, özellikle turizm noktalarında dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Prof. Dr. Turhan, uluslararası otellerde, turistlerin yoğun olduğu alanlarda ve sirkülasyonun fazla olduğu noktalarda virüsün yayılma riskinin yüksek olduğunu söylüyor.

Prof. Dr. Vedat Turhan

"ÇİÇEK VİRÜSÜNE BENZER BELİRTİLERİ VAR"

Prof. Dr. Vedat Turhan, maymun çiçeğinin aslında yeni bir virüs olmadığını ve 2022'de salgın boyutunda tehlike oluşturmaya başladığını ifade ediyor. Virüsün şu an Afrika sınırlarını aşarak küresel risk taşıdığını belirtiyor. Belirtilerin çiçek virüsüne benzediğini, ateş, halsizlik, kırgınlık, yüzde, kollarda, ellerde, bacak ve ayaklarda sıvı dolu kesecikler ve bunların iltihaplanması gibi belirtiler görülebildiğini söylüyor.

"SUÇİÇEĞİ GİBİ DÖKÜNTÜLÜ HASTALIKLARLA KARIŞTIRILABİLİR"

Maymun çiçeği virüsünün, suçiçeği gibi döküntülü hastalıklarla karıştırılabileceğini belirten Prof. Dr. Turhan, bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Hastalığın influenza, gribal enfeksiyonlar, mevsimsel hastalıklar, soğuk algınlığı gibi birçok hastalıkla da karışabileceğini ekliyor.

"ÖLÜMCÜL BİR HASTALIK"

Maymun çiçeğinde lenf bezlerinde de tutulum görülebileceğini belirten Prof. Dr. Turhan, hastanın son 1-2 ayda Afrika'ya seyahat etmiş olup olmadığı veya Afrika'dan gelen kişilerle temasının olup olmadığının önemli olduğunu söylüyor. DSÖ'nün küresel bulaşma riskini gündeme taşımasının sebebini, hastalığın ölümcül olabilmesi olduğunu vurguluyor.

"ŞU ANDA DESTEK TEDAVİLERİ YAPILABİLİR"

Prof. Dr. Turhan, bildirilen vaka sayısının 15-16 bin civarında olduğunu ve ölüm riskini yüzde 3 olarak belirtiyor. Afrika ülkelerinde aşı konusunda ciddi sorunlar yaşandığını ve antivirallerin temin edilemediğini söylüyor. Şu an itibariyle destek tedavileri yapılabileceğini ve bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının önemli olduğunu belirtiyor. Şüpheli kişilerle el ve cilt temasından uzak durulması ve ellerin düzenli olarak yıkanmasının önemini vurguluyor.

"ÜLKEMİZDE TEDBİR ALINMASINDA FAYDA VAR ANCAK KRİZ BOYUTUNDA DEĞİL"

Prof. Dr. Turhan, cinsel ilişki sonrası partnerler arasında geçişin de mümkün olduğunu ve çiçek virüsü aşısıyla aşılanmış kişilerin bu hastalığa karşı korunduğunu söylüyor. 1980'den sonra terk edilen çiçek aşısının tekrar yaygınlaştırılmasının gündeme gelebileceğini belirtiyor. Şu aşamada sorunun öncelikle Afrika kıtasına yönelik olduğunu ancak Avrupa'da da sınırlı sayıda vaka bildiriminin olduğunu söylüyor. Ülkemizde de dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor ancak Covid kadar bulaşıcı bir enfeksiyon olmadığını ve kriz boyutunda olmadığını düşünüyor.

"AFRİKA'YA ZİYARETLERDE DİKKATLİ OLMAK GEREKİYOR"

Prof. Dr. Turhan, küresel hareketliliğin önüne geçilmesinin zor olduğunu belirtiyor ancak Afrika'ya ziyaretlerde hem geliş hem gidişlerde dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Vatandaşların yanı sıra kurumların, hava yolu şirketlerinin de gümrükten itibaren tedbir alması gerektiğini ve uçaklardaki oturma düzenine kadar önlemler alınması gerektiğini düşünüyor.

"HASTALIĞA YAKALANANLAR KENDİLERİNİ EN KISA SÜREDE İZOLE ETSİN"

Prof. Dr. Turhan, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hastalığın daha ağır seyredebileceğini belirtiyor. DSÖ'nün küresel boyutta alarm vermesinin sebebinin de yeni oluşan varyantın daha kolay bulaşabilmesi olduğunu söylüyor. Hastalığa yakalanan kişilerin kendilerini en kısa sürede izole etmesiyle enfeksiyon yayılımının önüne geçilebileceğini belirtiyor.

TURİZM BÖLGELERİNDEKİLER DİKKAT!

Prof. Dr. Turhan, turizm hareketliliğinin yoğun olduğu bu dönemde vatandaşlara uyarılarda bulunuyor. Uluslararası otellerde, maymun çiçeği virüsüyle enfekte olmuş bir bireyin kaldığı odada, çarşaf, nevresim gibi cildin sıkça temas ettiği noktalara virüs saçılabileceğini söylüyor. Bu nedenle otellerde çok dikkatli olmak gerektiğini ve yatak, çarşaf ve nevresimlerin daha titiz bir şekilde yıkanması ve ütülenmesi gerektiğini düşünüyor.

Turizm merkezlerinde de dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Virüsün muhtemelen 75 ülkeye yayılmış olduğunu ve bu ülkelerden gelen bireylerin enfekte ettiği alanlar olabileceğini söylüyor. Yaz döneminde bir kapanma olmasına gerek olmadığını ancak hem turizm merkezlerinde hem de otellerde çalışan yetkililerin, personellerin ve tesisleri kullanan turistlerin dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü Dünya Sağlık Örgütü Aşı Sağlık Haberler

"
Benzer Videolar