Tulum peynirlerine mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan natamisin bileşeni karıştırmışlar

Tarım ve Orman Bakanlığı, ekim ayından itibaren yürütülen sağlıksız gıda tespit çalışmalarına devam ediyor. Son güncellemelerde, internet üzerinden "tulum peyniri" olarak satılan ürünlerde, göz ilaçlarında kullanılan ve mantar enfeksiyonlarına karşı etkili olduğu bilinen natamisin maddesi bulunduğu tespit edildi.

PEYNİRLERİN MANTARLANMASINI ENGELLİYOR

Göz mantarına karşı etkili olan bu madde, peynirlerin uzun süre taze görünmesini sağlıyor. Uzmanlar, şüpheli gıdaların tüketilmemesi konusunda uyarıyor ve ALO 174 ihbar hattına şikayet bildirilebileceğini hatırlatıyor.

NATAMİSİN NEDİR?

Natamisin, özellikle süt ve süt ürünleri olmak üzere gıda sektöründe yaygın olarak kullanılan bir antifungal (mantar önleyici) maddedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan taklit-tağşiş yapılan ürünler listesinde, bu maddeyi içeren ürünlerin sağlığı tehlikeye atabileceği vurgulanmıştır.

Bu madde, hassas bireylerde ciltte döküntü, şişlik ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Uzun süre ve yüksek dozda tüketimi, bağırsak florasının bozulmasına, sindirim sisteminde sorunlara ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir.

Natamisin, peynir, yoğurt gibi süt ve süt ürünleri ile şarküteri ürünlerinde sıklıkla kullanılan bir mantar önleyicidir. Küf ve mayanın gelişmesini engeller, bu da ürünlerin raf ömrünü uzatır ve gıdaların bozulmasını ve küflenmesini önler. İlaç sektöründe de kullanılan bu madde, bazı insan mantar hastalıklarının tedavisinde etkili bir ilaç olarak kullanılabilir.

Benzer Videolar