Trump'ın gündemindeki Alaska, büyük çaplı yer altı kaynaklarına sahip – Dünya haberleri | Dış Haberler
ABD Başkanı Donald Trump'ın doğal kaynaklarından faydalanarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediği Alaska eyaletinde, petrol ve doğal gaz başta olmak üzere çok sayıda maden yatağı bulunuyor
Alaska'nın stratejik önemi, Başkan Trump'ın görevinin ilk gününde bölgedeki petrol ve doğal gaz arama çalışmalarını hızlandırmaya yönelik kararnameler imzalamasının ardından yeniden gündeme geldi.
Rus İmparatorluğu'ndan 1867'de 7,2 milyon dolara satın alınan Alaska, 1959 yılında ABD'nin 49. eyaleti oldu.
Başkan Andrew Johnson döneminde ABD'ye katılan Alaska, ülkenin en büyük eyaleti olup kuzeybatı sınırında yer almaktadır.
Kış aylarında sıcaklıkların -45 dereceye kadar düştüğü Alaska, ayı, geyik, kurt ve 200'den fazla kuş türü de dahil olmak üzere zengin bir yaban hayatına ev sahipliği yapmaktadır.
733 bin nüfuslu Alaska, konumu, doğal kaynakları, askeri gücü ve coğrafi konumu itibariyle ABD için hayati stratejik öneme sahiptir.
TRUMP'IN ALASKA ODAKLI POLİTİKALARI
Trump yönetimi, Alaska'nın enerji, madencilik, ormancılık ve balıkçılık gibi doğal kaynaklarını ülke ekonomisine kazandırmayı hedeflemektedir.
Göreve başlar başlamaz birçok kararnameye imza atan Trump, Alaska'da petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini önemli ölçüde artırmayı amaçlayan düzenlemeler yayınladı.
Bu kararnameler, çok sayıda vahşi hayvanın yaşadığı Arktik Ulusal Yaban Hayatı Sığınağı'nda da sondaj çalışmalarına olanak tanıyacaktır.
Ayrıca, ABD Donanması için stratejik petrol rezerv alanı olan Ulusal Petrol Rezervi'ndeki sondaj kısıtlamaları da kaldırılmıştır.
ZENĞİN MADEN YATAKLARI VE EKONOMİK ETKİLERİ
Madenciliğin temel gelir kaynağı olduğu Alaska'da kömür, altın, kurşun, gümüş, çinko, kum ve çeşitli kayaçlar çıkarılmaktadır.
Livengood, Usibelli, Donlin, Red Dog, Coeur Alaska-Kensington ve Hecla Greens Creek, eyaletin önde gelen maden sahaları arasındadır.
Alaska, büyük petrol, doğal gaz ve maden rezervlerine sahiptir.
ABD Enerji Bilgi İdaresi'ne (EIA) göre, dünyadaki keşfedilmemiş petrol rezervlerinin %13'ü ve doğal gaz rezervlerinin %30'unun Alaska'da olduğu tahmin edilmektedir.
STRATEJİK KONUMUN ÖNEMİ
Alaska, ABD'nin stratejik askeri operasyonları için kritik öneme sahiptir.
General Billy Mitchell, 1935'te Alaska'yı "dünyanın en stratejik yeri" olarak tanımlamıştır.
Kuzey yarımkürenin neredeyse tam ortasında bulunan Alaska, dünyanın önemli şehirlerine yakın bir konumdadır.
Alaska, Pekin'e yaklaşık 6000 km, Moskova'ya 6700 km, Tokyo'ya 5300 km ve Varşova'ya 7150 km uzaklıktadır.
Rusya ile Alaska arasındaki en yakın mesafe yaklaşık 85 kilometredir.
Önemli bir sevkiyat merkezi olan Alaska, deniz ticareti ve kargo taşımacılığında da kilit bir rol oynamaktadır.
ASKERİ VARLIK
Alaska, önemli ABD askeri üslerine ev sahipliği yapmaktadır.
Yaklaşık 22.000 aktif görevdeki asker ve 4.700 muhafız ve yedek personeli bulunan Alaska'da askeri personelin %38'ini hava kuvvetleri oluşturmaktadır.
Toplamda 9 üssü bulunan Alaska'da askeri personel için eğitim merkezleri de yer almaktadır.
Fotoğraf, AA tarafından servis edilmiştir.