Trabzon’da Heyelan Uyarı Projesi: ‘Selsör 24’

Trabzon'un Akçaabat Bilim ve Sanat Merkezi'nde geliştirilen "Selsör 24" projesi, sel ve heyelan anında vatandaşları uyaracak bir sistem olarak hayata geçirilmek üzere çalışmalarına devam ediyor.

Projenin fikir babası, geçen yıl Sürmene ilçesindeki evlerinin de bulunduğu bölgede meydana gelen heyelanın acısını yaşayan 11 yaşındaki Kerem Kayalı.

Kayalı, bilişim öğretmeni Tahir Yalçın, öğretmen Hülya Kayalı ve sınıf arkadaşı Hamza Uzun'un desteğiyle, heyelan riskine karşı erken uyarı sistemi geliştirmeyi amaçlamış.

Geçen eğitim-öğretim yılında başlayan proje, evlere kurulacak bir sesli alarm sistemiyle topraktaki nem oranındaki artışa bağlı hareketlenmeyi algılayarak, yöre sakinlerini heyelan tehlikesine karşı önceden uyarmayı hedefliyor.

Topraktaki hareketlenmeyi ve nemlenmeyi tespit edebilen sensör sistemine, ayrıca cep telefonu bildirimleri de entegre edilmesi planlanıyor.

Kerem Kayalı, yaşadığı heyelan deneyiminden yola çıkarak, insanları zamanında uyaran bir sistem geliştirmek istediğini belirtti.

Danışman öğretmenleri ve arkadaşının desteğiyle sistemi tamamladıklarını ifade eden Kayalı, "Sistem, algıladığı tehlike durumunda kullanıcıya uyarı sinyali gönderiyor." dedi.

Kaynak: AA / Duygu Avunduk - Teknoloji

Yerel Haberler Nem oranı Teknoloji Akçaabat trabzon Eğitim Çevre

Benzer Videolar