Trabzon’da 26 Kiloluk Dev Tümör Ameliyatla Alındı

Trabzon'da yaşayan Hasan O. (64), şiddetli karın ağrısı nedeniyle Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda, Hasan O.'nun karnında büyük bir kitle tespit edildi. Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. İsmet Çelik ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Aydın Aktaş, hastanın durumunun ciddi olduğunu belirterek acil ameliyat kararı aldı.

Yaklaşık 1,5 saat süren zorlu bir ameliyatla, Hasan O.'nun karnından 26 kiloluk dev bir tümör çıkarıldı. Tümör, böbrek ve çevre dokulara yayılmıştı. Ameliyat sonrasında yoğun bakımda tutulan Hasan O.'nun sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

'DEV BİR TÜMÖR OLDUĞUNU GÖRDÜK'

Ameliyatı gerçekleştiren Dr. İsmet Çelik, Hasan O.'nun uzun süredir şikayetçi olduğu karın ağrısı, şişkinlik ve yürüme güçlüğünün, büyük bir tümörden kaynaklandığını söyledi. Yapılan ultrason ve tomografi görüntülerinde, yaklaşık 55-60 santimetre çapında ve 26 kiloluk dev bir kitlenin varlığı tespit edildi.

'AMELİYATI ÖYLE KOLAY OLMADI'

Dr. İsmet Çelik, ameliyatın riskli olduğunu belirterek, Hasan O.'nun kalp damar tıkanıklığı ve beyne pıhtı atma riskinin yüksek olduğunu vurguladı. Ameliyat esnasında, tümörün damarlara ve sol böbreğe yapışık olduğu görüldü. Tümörün çıkarılması için sol böbreğin de alınması gerekti. Ameliyatın yaklaşık 1,5 saat sürdüğünü söyleyen Dr. Çelik, bu büyüklükte bir tümöre literatürde hiç rastlamadığını ve bu durumun dünya çapında bir ilk olduğunu ifade etti.

'BİR ERKEK BEDENİNDE YOK'

Ameliyatta Dr. Çelik'e destek veren Dr. Aydın Aktaş, bu büyüklükte bir tümöre genellikle kadın hastalarda rastlandığını söyledi. Tümör, karın arka duvarındaki yağ dokularından kaynaklanıyordu ve zamanında müdahale edilmezse daha da büyüyebiliyordu. Dr. Aktaş, tümörün bağırsakları ve mideyi arkaya doğru, karaciğeri ise yukarıya doğru ittiğini ve ameliyat sırasında büyük bir hassasiyetle çıkarıldığını belirtti. Türkiye'de bu büyüklükte bir tümöre rastlanmadığını ve dünyada da benzer vakaların çok nadir olduğunu ifade eden Dr. Aktaş, bu tür tümörlerin erkeklerde çok nadir görüldüğünü ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Karın Ağrısı Ameliyat Trabzon Hastane Sağlık Dünya

"
Benzer Videolar