Tomris Giritlioğlu için Anma Töreni Düzenlendi

Ünlü yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu, "Salkım Hanım'ın Taneleri", "Suyun Öte Yanı", "Güz Sancısı" ve "Kördüğüm" gibi unutulmaz filmlerin yaratıcısı olarak, Torun Center'da düzenlenen bir törenle anıldı.

Törende konuşan oğlu Ilgaz Giritlioğlu, annesinden aldığı dersleri ve onun sanat dünyasına olan etkisini vurguladı. Annesinin hayatının zorluklarla dolu olduğunu, fakat aynı zamanda yaratıcılığın ve tutkunun hüküm sürdüğü bir yolculuk olduğunu belirtti. Ilgaz Giritlioğlu, Tomris Giritlioğlu'nun sadece bir sanatçı değil, aynı zamanda hayatın kendisine de tutkuyla bağlı olduğunu, projelerinin ruhuna ve Türk toplumuyla bağlantısına büyük önem verdiğini dile getirdi.

Tomris Giritlioğlu'nun kardeşi Başar Arca, ablasının hayatını mücadeleyle dolu olarak tanımladı. Ablasının işine olan tutkusunu ve arasındaki gerginlikleri anlatırken, "Hatırla Sevgili" dizisi çekimleri sırasında yaşadıkları bir anıyı paylaştı. Başar Arca, ablasıyla olan tartışmalarının yoğunluğunu ve onu özlediğini duygusal bir şekilde ifade etti.

Oyuncu Bülent İnal, Tomris Giritlioğlu'nu "Deli Tomris" olarak tanıttı ve onun sektördeki önemini vurguladı. Giritlioğlu'nun yaptığı işlerin, çılgın fikirleriyle hepimizin hayatlarını değiştirdiğini ve sektörün gelişimine büyük katkıda bulunduğunu belirtti.

Oyuncu Cansel Elçin, Tomris Giritlioğlu'nun kendisini Fransa'dan "Kırık Kanatlar" dizisi için Türkiye'ye ikna ettiğini anlattı. Giritlioğlu'nu güçlü, karizmatik ve ikna edici bir kişiliğe sahip olarak tanımlayan Elçin, onun kendisine güvendiğini ve Türkiye'ye dönüşünü sağladığını dile getirdi.

Elçin, Giritlioğlu'nun son yıllarda sektörden uzaklaşmasının sektörde büyük bir boşluk yarattığını ifade etti. Giritlioğlu'nun hikayelerini ve projelerini çok özleyeceklerini söyledi.

Törene, Hülya Avşar, Belçim Bilgin, Ahmet Mümtaz Taylan ve Altan Akışık gibi birçok ünlü isim katıldı.

Tomris Giritlioğlu için Teşvikiye Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Başarılı yönetmen, Antakya Asri Mezarlığına defnedildi.

Tomris Giritlioğlu, 1957 yılında Hataylı bir ailenin çocuğu olarak Konya'da dünyaya geldi. TED Ankara Koleji'nde eğitim gördü ve Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu.

Üniversite yıllarında sinema yönetmenliğine ilgi duyan Giritlioğlu, TRT'de çevirmenlik ve asistanlık yaptı.

Yönetmenliğe belgesellerle başlayan Giritlioğlu, ilk uzun metrajlı filmi "Suyun Öte Yanı" ile birçok ödül kazandı.

1999 yılında yönettiği "Salkım Hanımın Taneleri" filmi, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Film" ödülüne layık görüldü ve Giritlioğlu'na büyük ün kazandırdı.

Emekliliğinin ardından özel televizyonlar için dizi projeleri üreten Giritlioğlu, Türkiye'de dönem dizilerinin öncüsü oldu.

"Kurşun Yarası", "Çemberimde Gül Oya", "Hatırla Sevgili", "Asi", "Gönülçelen" gibi birçok yapımda proje tasarımcısı ve yapımcı olarak görev alan Giritlioğlu, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 67 yaşında hayatını kaybetti.

Kaynak: AA / Aişe Hümeyra Akgün - Güncel

Tomris Giritlioğlu Kültür Sanat Televizyon Yönetmen istanbul Magazin Sinema Güncel Kültür Sanat Tören

"
Benzer Videolar