Tokyo Valiliği doğum oranını artırmak için haftada 4 dört gün çalışmaya geçmeyi planlıyor | Dış Haberler
Doğum oranlarının düştüğü, yaşlı nüfusun arttığı Japonya'da Tokyo Valisi, genç aileleri desteklemek ve ülke çapında düşen doğurganlık oranını artırmak amacıyla çalışanlar için haftada dört gün çalışma düzenini getirmeyi planlıyor. Ülkede doğum oranlarının bu kadar düşmesinin bir nedeninin de fazla çalışma saatleri olduğu düşünülüyor
Dünya genelinde doğum oranlarında hızlı bir düşüş yaşanıyor. Wall Street Journal'ın Mayıs ayındaki haberinde, küresel doğurganlık oranının, nüfusun sabit kalması için gereken seviyenin altına indiği belirtilmişti.
Avrupa ve ABD'de olduğu gibi Japonya'da da düşük doğum oranları ve yaşlanan bir nüfusla karşı karşıyayız. Ancak Japonya, aşırı çalışma kültürüyle bilinen bir ülke. Bu nedenle, Tokyo Valiliği, doğum oranlarını artırmak amacıyla haftada dört günlük çalışma sistemine geçiyor.
NİSAN AYINDA BAŞLANGIÇ
Tokyo Valisi Yuriko Koike, Nisan'dan itibaren belediye çalışanlarının haftada üç gün izinli olma seçeneğine sahip olacağını açıkladı.
Tokyo Metropolitan Meclisi'nin dördüncü olağan oturumunda konuşan Vali Koike, çalışma düzenlemelerinde esnekliğe gidileceğini ve kimsenin doğum veya çocuk bakımı gibi sebeplerle kariyerinden vazgeçmek zorunda kalmayacağını vurguladı.
Uzun çalışma saatlerinin düşük doğum oranlarına katkıda bulunduğu düşünülüyor. Tokyo'daki bu yeni uygulama, rekor düşük doğurganlık oranıyla boğuşan Japon çiftlerini çocuk sahibi olmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.
Musk: "Avrupa ölüyor" Haberi GörüntüleSağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl, hükümetin aile kurmayı teşvik etme çabalarına rağmen, bir kadının yaşam boyu ortalama çocuk sayısı 1,2'ye geriledi. Nüfusun istikrarlı büyümesi için bu oranın en az 2,1 olması gerekiyor.
Vali Koike ayrıca, ilkokul çağındaki çocukları olan ebeveynlerin kısmi maaş kesintisiyle erken iş çıkışına izin veren bir programı da duyurdu. Koike, Tokyo'nun, ülkenin bu zorlu döneminde halkın yaşamlarını, geçimini ve ekonomisini koruma ve geliştirme adına öncü adımlar atmasının zamanının geldiğini belirtti.
1969'DAN BERİ EN DÜŞÜK
Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı (MHLW), geçen yıl ülke genelinde yalnızca 727.277 doğum kaydedildiğini açıkladı.
MHLW'nin Ocak-Haziran dönemi verilerine göre, doğum sayısı 350.074 olarak gerçekleşti. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre %6'lık bir düşüş ve 1969'dan beri kaydedilen en düşük seviye.
4 GÜN ÇALIŞMA MODELİ
4 Day Week Global adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından yürütülen haftada dört günlük çalışma pilot programına, 2022 yılında dünyanın çeşitli şirketleri katıldı.
Programa katılan on çalışandan dokuzundan fazlası dört günlük çalışma haftasına devam etmek istedi. Katılımcılar, bu sistemin kendilerini daha iyi hissettirdiğini, fiziksel ve ruhsal sağlıklarını iyileştirdiğini, iş-yaşam dengesini sağladığını ve genel yaşam memnuniyetlerini artırdığını bildirdi. Çalışanlarda stres, tükenmişlik, yorgunluk ve iş-aile çatışması gibi sorunların azaldığı gözlemlendi.
Pilot programa dahil olan ülkelerden Singapur, tüm işletmelerin esnek çalışma düzenlemeleri (dört günlük çalışma haftası veya kademeli çalışma saatleri gibi) taleplerini dikkate almasını öngören yeni düzenlemeler getirdi.