TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç’tan İnsan Hakları İhlalleri Üzerine Önemli Açıklamalar

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Hukuk Fakültesi, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının açılış dersinde Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç'ı ağırladı. Kılıç, dersinde insan hakları ihlalleri ve ayrımcılık karşısında uygulanan yaptırımlar hakkında önemli bilgiler paylaştı.

İEÜ Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevilay Uzunallı, Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Veli Özer Özbek, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. TİHEK Başkanı Kılıç, "İnsan Haklarının Kurumsallaşması: Ulusal İnsan Hakları Kurumları" başlıklı sunumu ile gençlerle buluştu ve tecrübelerini aktardı.

Ayrımcılığa karşı mücadele eden TİHEK'in çalışmalarını örneklerle anlatan Kılıç, ayrımcılık temelli insan hakları ihlallerinin sonlandırılması ve bu konuda standartların oluşturulması için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti. Kurumun bireysel başvuruları kabul ettiğini vurgulayan Kılıç, "Kanunda 15 temel ayrımcılık türü belirlenmiş. Ayrımcılık yaşandığında kurumumuza başvurulabilir. Örneğin, üniversite kazanan bir öğrenci Balçova'da ev kiralamak ister, ancak ev sahibi öğrenci olması veya bekar olması gerekçesiyle kiralamayı reddeder. Mülkiyet hakkı temel hak olsa da bu durumda özel kanunlarla sınırlayıcı durumlar söz konusudur. Medeni hal temelli ayrımcılık yasaktır ve bir insan hakları ihlalini oluşturur" dedi.

Sosyal medya yazışmalarının da ayrımcılık delili olabileceğini vurgulayan Kılıç, "Bir balık restoranına giden müşteriye 'Senin buraya paran yetmez' denmesi servet temelli ayrımcılık olarak kabul edilebilir. Başvuru yapıldığında delillerle desteklenmesi halinde ispatlanmış olur. Whatsapp yazışmaları da delil olarak kabul edilebilir. Etnisite, din, cinsiyet gibi gerekçelerle yapılan ayrımcılık da kanunen yasaktır. Kadınlara cinsiyetleri nedeniyle iş verilmemesi de bir ihlaldir. Başvuru ve ispatlama durumunda, bu ihlalleri gerçekleştiren kurumlara yaptırımlar uygulanmaktadır." şeklinde konuştu.

TİHEK'in maddi yaptırım yetkisine sahip olduğunu belirten Kılıç, "Kurumumuzu benzerlerinden ayıran en önemli özellik, ihlalleri gerçekleştiren kurumlara idari para cezası uygulayabilmesidir. Bu yıl için ceza miktarı 145 bin TL'dir. Ceza miktarı her yıl değişmektedir. Maddi yaptırım uygulaması dünyada sadece birkaç ülkede mevcuttur ve Türkiye de bunlardan biridir." dedi.

İEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevilay Uzunallı, açılış dersinin onur konuğu olan Prof. Dr. Kılıç'a teşekkür ederek çiçek ve plaket takdim etti. Uzunallı, fakülte olarak hukuk alanında saygın isimleri gençlerle buluşturma çabasını sürdüreceğini ifade etti. - İZMİR

Yerel Haberler Muharrem Kılıç İnsan Hakları Politika Eğitim Yerel Hukuk izmir

Benzer Videolar