Terör mağduru gaziye yeni nesil diz protezi takıldı

Hasan Kocamaz, Şırnak'ta 2007 yılında PKK'nın yerleştirdiği bir mayına basarak iki bacağını dizinin üstünden kaybetmişti. Bu olay, 38 yaşındaki Hasan Kocamaz'ı gazi yapmıştı. Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kocamaz'a yeni nesil mikroişlemcili diz protezi taktı. Bu gelişmiş protez, Kocamaz'ın daha dengeli ve doğal bir şekilde desteksiz yürümesini sağladı.

Hasan Kocamaz, 7 Nisan 2007 tarihinde Şırnak'ta vatanı için görev yaparken, terör örgütü PKK'nın döşediği mayına basmış ve iki bacağını kaybetmişti. Şırnak Askeri Hastanesi'nde 10 gün bitkisel hayatta kaldıktan sonra Ankara'ya sevk edilen Kocamaz, burada 15 ameliyat geçirmişti. 2009 yılında Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde mekanik kontrollü diz protezleri takılmıştı. Ancak Kocamaz, bu protezlerle koltuk değneklerine ihtiyaç duyuyordu. Gelişen teknoloji sayesinde aynı hastanede yeni nesil mikroişlemcili diz protezi takıldı ve Kocamaz artık desteksiz yürüyebiliyordu.

'4 YILDIR VOLEYBOL OYNUYORUM'

Hasan Kocamaz, "Askere gittiğimizde gazi olmayı hiç düşünmüyorduk. 'Şehit olur muyuz' diye düşünüyorduk. Vatanımıza, milletimize bir borcumuz vardı ve ödediğimizi düşünüyorum. Bugün ülkemiz aynı durumda olsa yine gitmeyi düşünebilirim. Afrin Harekatı başladığında da e-Devlet'ten tekrar gitmek için başvuruda bulunmuştum. Gazi olduktan sonra evliliğim beni hayata bağladı ve ardından sporla ilgilenmeye başladım. Oturarak voleybol takımındayım. Aktif olarak spor yapmaya devam ediyorum, 4 yıldır voleybol takımındayım," dedi.

'O GÜN TEKRAR DOĞDUM'

Kocamaz, gazi olduğu günü doğum günü olarak kabul ettiğini söyledi. "O gün tekrar doğdum. Yavaş yavaş, yalpalayarak, adım adım tekrar ayağa kalktığımı düşünüyorum. Yaralandıktan sonra gözümüzü rehabilitasyon merkezinde açtık. Bizi ilk hayata bağlayan yer burasıydı, sonra ailem, arkadaşlarım ve çevrem bize destek oldular. Bu merkez, engelliler için özel olarak tasarlanmış, her türlü kolaylık sağlanıyor. Sivil hayata geçmeden önce burada çok iyi bir rehabilitasyon geçirdik ve sivil hayata alışmakta zorluk çekmedim. Tabii ki Karayolları Genel Müdürlüğü'nde işe başlamamın da bu konuda etkisi oldu," diye konuştu.

'ZORU KOLAY GİBİ GÖSTEREN HASTALAR'

Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uzman fizyoterapist olarak çalışan Ceren Kuzu, Kocamaz'ın tedavi süreçleri hakkında bilgi verdi. Kuzu, "Başta gazi Hasan Bey olmak üzere hastalarımız, zoru kolay gibi gösteren hastalardır. Çünkü protezle yürümek, özellikle çift bacak proteziyle yürümek oldukça zor bir aktivitedir. Bunu başarmak için uzun yıllar süren bir rehabilitasyon sürecinden geçmeleri gerekiyor. Sürecin önemli bir parçası, hatta belki de temeli, iyi bir proteze sahip olmak. Hasan Bey ilk yaralandığı dönemlerde mekanik kontrollü, daha basit, 'konvansiyonel' denilen diz protezlerini kullanıyordu. Ancak yakın zamanda kendisine mikroişlemci kontrollü, yeni nesil bir diz eklemi takıldı. Bu eklem sayesinde çok daha doğal ve dengeli bir yürüyüşe sahip olabildi. Normal şartlarda çift bacak proteziyle yürümek oldukça zordur, destek kullanmadan yürümek ise neredeyse imkansızdır. Bu mikroişlemcili diz eklemi, kişinin ağırlığını ve bacağın açılarını hesap ederek, tıpkı biyolojik bir diz gibi bükülüp açılabiliyor," dedi.

Haber-Kamera: Ruken KADIOĞLU- Canberk ÖZTÜRK/ANKARA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diz Protezi Şırnak Spor PKK Güvenlik Sağlık Spor Haberler

"
Benzer Videolar