Telefonlar ve elektrikli araçlar her an siber saldırıya uğrayabilir

Küresel ekonomi savaşları, İsrail'in Lübnan'a yönelik siber saldırısının ardından yeni bir boyut kazandı. Bu saldırı, ülkelerin siber güvenlik kaygılarını artırarak, akıllı cihazların yazılımlar yoluyla kontrol edilebilme ihtimalinin ABD'de yasaklamaların başlamasına yol açtı. Amerikan yönetimi, Çin teknolojisinin otomobillerde kullanımını yasaklama kararı aldı.

Haberler.com stüdyosunda Abdurrahman Yazıcı'nın konuğu olan Keltis Yapay Zeka A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Teymur, hiçbir yazılım sisteminin hacklenmeye ve sızmaya karşı tamamen güvenli olmadığını vurgulayarak, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

"SİBER SALDIRILARIN FİZİKSEL ETKİLERİ İLK KEZ GÖRÜLDÜ"

Teymur, geçmişte siber saldırıların fiziksel sonuçlara yol açmadığını belirterek, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısının ilk kez fiziksel sonuçlar doğuran bir saldırı olması açısından önemli olduğunu vurguladı. İnternet, uydu ve çeşitli sinyal vericilerine bağlı, uzaktan kumanda edilebilen veya programlanabilen tüm cihazlar aynı zamanda saldırı amacıyla kullanılabilir. Çağrı cihazlarına zaman ayarlı patlayıcılar yüklemek de mümkün olabilir dedi.

SİBER SAVAŞ, EKONOMİK SAVAŞIN BİR PARÇASI MI?

Abdurrahman Yazıcı, İsrail'in Lübnan'a yönelik siber saldırısının ABD'nin Çin'e karşı yeni yaptırımlar uygulama kararında etkili olduğunu hatırlattı. Dr. Ekrem Teymur'a, Washington'da güvenlik algısının nasıl değiştiğini sordu. Ekrem Teymur, bu durumun siber savaştan ziyade ekonomik bir savaşa işaret ettiğini belirterek, "Çin elektrikli araç piyasasında hakimiyet kurdu. Bu hakimiyet, Batılı ülkelerde ekonomik endişelere yol açıyor. Volkswagen grubu yakında Almanya'daki tüm fabrikalarını kapatacak. Batı'da pazar payları azaldığı için artık ekonomik üretim yapamıyorlar. Akıllı ve elektronik otomobillerde Batı'nın Çin'in önüne geçmesi mümkün değil. Güvenlik endişesi konusunda ABD yönetimi haklı" diye konuştu.

"ELEKTRONİK CİHAZLAR İÇİN MEVZUAT OLUŞTURULMALI"

Dünyanın en güvenli sistemlerinin bile hacklenebileceğine dikkat çeken Ekrem Teymur, "Yeryüzünde hacklenemeyecek, içine sızılamayacak bir sistem yoktur. Elektrikli otomobillere sızan korsanlar, bu araçları herhangi bir amaç için kullanabilir" dedi. Abdurrahman Yazıcı'nın ABD ve Çin üretimi yazılımlar arasında güvenlik riski olup olmadığına ilişkin sorusuna "Bizim açımızdan, Türkiye açısından ikisi de eşit. Ülkemizin Milli Güvenliği açısından ilgili kurumların komisyon oluşturarak bu tür konularda önlemler alması gerekir. Hem bu ürünlerin ithalatında, hem de ülkeye girişte sağlaması gereken standartların belirlenmesinde, hem de bu ürünlerin yurtiçinde kullanılırken uymaları gereken, tabi olmaları gereken mevzuatın oluşturulmasında çok hızlı olmamız, bir an önce adımlar atmamız gerekiyor.

Telefonlar ve elektrikli araçlar her an siber saldırıya uğrayabilirHaberler.com / Abdurrahman Yazıcı - Teknoloji

Uluslararası İlişkiler Teknoloji Otomobil Politika Güvenlik Yazılım Rusya Dünya

"
Benzer Videolar