Tekno-Trakya Ekibi Göz Hareketleriyle Kontrol Edilen Tekerlekli Sandalye Geliştirdi

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğrencilerinden oluşan Tekno-Trakya ekibi, engelli bireyler için devrim niteliğinde bir buluşa imza attı: Göz hareketleriyle kontrol edilebilen bir tekerlekli sandalye.

Yunus Bayram, Hakan Aras ve Hasan Sönmez adlı öğrenciler, öğretim üyelerinin rehberliğinde, engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmayı hedefleyen bu projeyi hayata geçirdi.

Geliştirdikleri teknoloji, göz hareketlerini algılayan özel bir sensör sistemi kullanarak, tekerlekli sandalyeyi yönlendirmeyi mümkün kılıyor. Tekno-Trakya ekibi, TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları'nın "Engelsiz Yaşam Teknolojileri" kategorisinde bu yenilikçi tasarımla 4.lük kazandı.

Tekerlekli sandalyenin kontrolü, özel bir kasktaki kameraya göz hareketleriyle verilen komutlarla sağlanıyor. Bu komutlar, bir bilgisayar tarafından işleniyor ve ardından kontrol kartına gönderiliyor, böylece sandalye hareket edebiliyor. Kask ve kamera tasarımı, yazılım geliştirme ve diğer tüm aşamalar öğrenciler tarafından gerçekleştirildi.

Tekno-Trakya ekibi, projenin daha da geliştirilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Mevcut sistemde bilgisayar aracılığıyla yapılan işlemlerin akıllı telefonla gerçekleştirilmesi ve sesli komut özelliğinin eklenmesi hedefleniyor.

"Omurilik felci geçiren hastaların yaşam kalitelerini biraz daha iyileştirmeyi hedefliyoruz." diyen öğrencilerden Yunus Bayram, 1,5 yıllık yoğun bir çalışma sonucunda projeyi tamamladıklarını belirtti.

Hasan Sönmez, projeyi daha da geliştirmek için araştırmalarına devam ettiklerini belirtirken, "Akıllı gözlük üzerinde çalışmalarımız var. Projeyi geliştirerek telefon uygulaması üzerinden kontrol edilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Tüm vücudu felçli, sadece gözlerini hareket ettirebilen engelli bireyler var. Bu teknoloji sayesinde, diğer insanlar gibi hayata gülümseyerek bakabilecekler. Zaten en büyük amacımız da buydu." dedi.

Hakan Aras ise, engelli bireylerin yaşamlarına katkı sağlayan projeleriyle Teknofest'te başarı elde ettiklerini ve ekip olarak yeni çalışmalar yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

Trakya Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Görevlisi Fahrettin Dolaştır da öğrencilerin başarısıyla gurur duyduklarını dile getirdi.

Trakya Üniversitesi Engelliler Teknofest Teknoloji Akdeniz Sağlık

Benzer Videolar