Tekirdağ’da Deprem Uyarısı: Yapı Stoku Hazır Değil

Tekirdağ'da düzenlenen bir deprem çalıştayında konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, Marmara Bölgesi'ndeki deprem riski konusunda Tekirdağ halkını uyardı. Çelik, Marmara Denizi'ndeki fay hattında büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, "Tekirdağ'da 'aman' diyorum, dikkat edin! Olmasını istemeyiz ama olmayacak diyemeyiz" dedi.

Namık Kemal Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Deprem ve Yapısal Tasarım Günü" etkinliği çerçevesinde gerçekleştirilen "Araştırmadan Uygulamaya Depreme Dirençli Yapılar ve Yenilikçi Güçlendirme Teknolojileri Çalıştayı"nda, uzmanlar deprem riskleri ve yapı güçlendirme teknolojilerini ele aldı. Prof. Dr. Çelik, 1912 Şarköy depreminden örnek vererek, "Şimdi Marmara Denizi'nde, çok yakınımızda 7'den büyük bir deprem bekleniyor. Tekirdağ'ın mevcut yapı stoku bu depreme hazır değil" uyarısında bulundu.

Çelik, Tekirdağ'ın deprem riskini Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep'teki yapı stoklarının durumu ile kıyaslayarak, Türkiye genelinde benzer risklerle karşı karşıya olunduğunu belirtti. "İstanbul da bu tehlikenin dışında değil" diyen Çelik, yapıların depreme hazır olmadığını ve özellikle konutlarda büyük sorunlar yaşandığını ifade etti. "Bu deprem sorununda en büyük sorun finansal boyut" diyerek, devletin çabalarına rağmen konutlarda büyük sorunlar yaşandığını vurguladı.

Çelik, "1912'de Şarköy civarında meydana gelen depremden bu yana, Marmara Denizi'ndeki bir fayda 7'nin üzerinde deprem bekleniyor ve bu deprem Tekirdağ'ı ciddi şekilde etkileyecek. Mevcut yapı stoku buna hazır değil. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep'teki yapı stokları gibi Türkiye genelinde benzer risklerle karşı karşıyayız. Sadece Tekirdağ değil, Bursa ve İzmir'de de durum aynı. İstanbul'da 7,3 veya 7,5 büyüklüğünde bir depremde sıfır hasarla kalabilmek mümkün değil. Ancak, yapı stoğu depreme hazır değil. Devlet elinden geleni yapıyor ancak özellikle konutlarda büyük sorunlar var" şeklinde konuştu.

Tayvan'dan katılan Ulusal Deprem Mühendisi Dr. Keh-Chyuan Tsai, Tayvan'daki depremlerden ve alınan önlemlerden bahsederek, küresel deprem tehlikesine dair önemli bilgiler paylaştı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Cem Çelik İstanbul Marmara Deprem Sağlık Eğitim Yerel

Benzer Videolar