TBMM Genel Kurulu’nda, ‘Kefenli’ eylem

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin görüşülmesi sırasında, CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, kadın cinayetlerine dikkat çekmek için kürsüye 'kefen' giyerek çıktı. Dinçer'in kefen üzerinde, katledilen kadınların, kız çocuklarının ve bebeklerin isimleri yazılıydı.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu, 'Kadınlara yönelik artan şiddetin önlenmesi' amacıyla TBMM Başkanlığına araştırma önergesi sundu. Türkoğlu, 2010 yılından bu yana 5 bin 696 kadının cinayete kurban gittiğini belirterek, bu konuda defalarca verilen önergelerin AKP ve MHP tarafından reddedildiğini hatırlattı.

Saadet Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, kadına ve çocuğa yönelik şiddet suçlarından hüküm giyenlerin erken salıverilmesine dikkat çekerek, cezanın ağırlığından ziyade caydırıcılığının önemli olduğunu vurguladı.

Dinçer, konuşmasında, "Bu ülkede eşikten beşiklerine kadar her gün kadınlar ve çocuklar katlediliyor. Sizin erkek egemen politikalarınız ve kadınları katleden canilere uyguladığınız cezasızlık politikalarınız yüzünden kadınlar bu kefeni çantalarında taşıyorlar. Bu topraklarda katledilen her kadının vebali boynunuzdadır." dedi.

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşıoğlu, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını eleştirerek, Anayasa'nın temel hak ve özgürlükleri koruyan maddelerine riayet edilmesi gerektiğini belirtti.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Tuba Köksal, partisinin 2003 yılından itibaren şiddetle kararlılıkla mücadele ettiğini vurgulayarak, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un bu konuda önemli bir adım olduğunu ifade etti. Köksal, İstanbul Sözleşmesi'ne taraf olmaktan vazgeçilmesinin şiddetle mücadeleden geri adım atıldığı anlamına gelmediğini savundu.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırıldığından beri bir kadın kırımı yaşandığını ve kadınların yaşam haklarının sistematik olarak yok edildiğini belirterek, "Bu ülke ölü kadınlar mezarlığına döndü." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, AK Parti hükümetlerinin kadına yönelik şiddetle mücadele ettiğini belirterek, KADES uygulaması ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri gibi uygulamaları örnek gösterdi.

Koçyiğit, kadına yönelik şiddetin araştırılması için bir Meclis araştırması komisyonu kurulmasını önererek, "Biz sadece söze inanabilir miyiz? Sıfır toleransı pratikte görmek istiyoruz." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Tbmm Genel Kurulu Semra Dinçer Milletvekili Politika Ankara Hukuk

"
Benzer Videolar