TBMM Başkanı Kurtulmuş, Moskova’da Türkçe Kursunun Açılışını Gerçekleştirdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Rusya'ya yaptığı resmi ziyaret kapsamında Moskova'daki Yunus Emre Enstitüsü'nü ziyaret etti. Enstitüde düzenlenen programda konuşan Kurtulmuş, Türkçenin Rusya ile Türkiye arasındaki dostluğun önemli bir aracı olduğuna vurgu yaptı. Kurtulmuş, "Rusya'da Türkolojinin tarih boyunca en önemli merkezlerinden biri olması ve Türk soylu Rus vatandaşlarının varlığı nedeniyle Rusya Federasyonu'nda Türkçenin önemli bir yere sahip olduğunu" belirtti.

Kurtulmuş, Enstitünün açılışını 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptığı dönemde gerçekleştirdiğini hatırlatarak, Yunus Emre Enstitüsü'nün Moskova'da değerli hizmetler verdiğini ve Türk dilinin yaygınlaştırılmasında önemli bir rol oynadığını ifade etti. Dünyanın birçok yerinde Yunus Emre merkezleri aracılığıyla Türk dilinin öğretildiğini ve Türk kültürünün tanıtıldığını vurgulayan Kurtulmuş, enstitünün Türkiye'nin uluslararası alanda en önemli diplomasi kuruluşlarından biri olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Rus medya mensuplarına yönelik özel Türkçe kursunun açılışını da gerçekleştirerek, Türk kültürünü tanımak için Türkçe öğrenmenin önemini vurguladı. Kurtulmuş, Türk dizilerinin Türkçe öğrenmede etkili olduğunu ve bu dizileri izleyerek Türkçe öğrenen birçok insanla karşılaştığını belirtti.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Ülker, Enstitünün Türkiye'nin kültürel diplomasisinin önemli unsurlarından biri olduğunu belirterek, 7 farklı kurs türünde 162 kursiyerin Türkçe öğrenmeye devam ettiğini ve yıl içinde kültürel etkileşime konu yüze yakın etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Programda, Rus halk oyunları gösterileri düzenlendi ve Art Vue Moskova Sanat Topluluğu tarafından hazırlanan "Rus Ressamların Eserlerinden Türkiye Esintileri Resim Sergisi"nin açılışı gerçekleştirildi. Kurtulmuş, Enstitüdeki program kapsamında, Ankara'daki silahlı saldırıda hayatını kaybeden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un eşi Marina Karlova'ya hediye takdim etti.

Programda ayrıca TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, İYİ Parti Grup Başkanvekili Mehmet Satuk Buğra Kavuncu, Türkiye-Rusya Federasyonu Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, MHP Samsun Milletvekili İlyas Topsakal ve TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun da yer aldı.

Uluslararası İlişkiler Numan Kurtulmuş Kültür Sanat Yunus Emre Diplomasi Politika Türkiye moskova Kültür Medya Rusya

Benzer Videolar