TBB’den belediye borçlarıyla ilgili 24 maddelik çözüm önerisi

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), belediyelerin borçlarının tahsili ve haciz uygulamalarıyla ilgili endişelerini dile getirerek, hükümete 24 maddelik bir öneri paketi sundu. TBB Başkanı Ekrem İmamoğlu adına, Genel Sekreter Suat Yıldız imzalı resmi bir yazı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na gönderildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'li belediyelere "Hazine ve Maliye Bakanlığımız, belediyelerin borçlarının kaynağında tahsiline başlayacaktır." açıklaması sonrası, bu durumdan endişe duyan TBB, belediye gelirlerinin korunması ve yerel hizmetlerin aksamaması için önlemler alınmasını talep etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin SGK'ya olan borcunun 96 milyar TL'ye ulaştığını belirtmişti. Belediyelerin borçlarını ödeyememeleri durumunda haciz işlemlerinin başlatılması gündeme gelirken, TBB'nin çözüm önerileri bu durumu önlemeyi hedefliyor.

ÜÇ BAKANLIĞA YAZI GÖNDERİLDİ

TBB, gönderdiği resmi yazıda, 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun'un 7'nci maddesinin 2'nci fıkrasına dikkat çekerek, belediyelerin kamu borçlarının ödeme yöntemlerinin düzenlenmesi gerektiğini hatırlattı. Yazıda, 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen borçlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarına olan borçların, ilgili kurumlara ödenmesi gerektiği belirtildi.

Wanda'dan ayrılan Icardi, Torreira ile İstanbul gecelerine akıyor

Hatay'ı da sallayan Suriye'deki deprem ne anlama geliyor? Görür'den ilk değerlendirme

"Evlendiğimin ertesi sabahı nasıl boşanabilirim diye uyandım"

"BELEDİYE TARAFINDAN TAHSİS EDİLEN VERGİ, RESİM VE HARÇ GELİRLERİ HACZEDİLEMEZ"

TBB, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 15'inci maddesinin son fıkrasını hatırlatarak, belediyelerin proje karşılığı borçlanma yoluyla elde ettiği gelirlerin, şartlı bağışların, kamu hizmetlerinde kullanılan malların ve belediye tarafından tahsil edilen vergi, resim ve harç gelirlerinin haczedilemez olduğunu vurguladı. TBB, bu durumun siyasi tercihlere bağlı kesinti yapılmasını engelleyeceğini, mahalli hizmetlerin kesintisiz sunulmasını sağlayacağını, asgari bir gelirin güvence altına alınmasını sağlayacağını ve belediyelere ödeme kolaylığı getireceğini savundu.

"EKONOMİNİN BOZULAN DENGESİ, BELEDİYE GELİRLERİNDE GÜNCELLİĞİN SAĞLANMAMIŞ OLMASI, SIĞINMACI YÜKÜ"

TBB, belediyelerin ve bağlı kuruluşlarının vergi ve sigorta prim borçlarını ödemelerinin mevzuat gereği olduğunu kabul ederken, ekonominin bozulan dengesi, belediye gelirlerinde güncelliğin sağlanamaması, sığınmacı yükü, geçmiş dönemden sarkan belediye borçları, dış borçlanma izinlerinin reddedilmesi, bankalardan teminat mektubu alınamaması, belediyelere yardım ödeneğinin kapsayıcı şekilde kullanılmaması gibi sebeplerle belediyelerin bütçe dengesinde sapmalar yaşandığını ve kamu borçlarının zamanında veya tam olarak ödenemediğini belirtti.

"YEREL HİZMETLERİN YERİNE GETİRİLMESİNİ ENGELLER"

TBB, belediyeleri ve şirketlerini haciz baskısına almanın yerel yönetimlerle merkezi idare arasındaki ilişkinin sağlıklı ilerlemesine katkı sağlamayacağını, belediyelere kanunlarla verilen yerel hizmetlerin yerine getirilmesini engelleyeceğini vurguladı. TBB, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un Geçici 8 ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Hakkında Kanun'un Geçici 41'inci maddesindeki sürelerin uzatılmasının belediye/şirketlerine ödeme kolaylığı getirdiğini hatırlatarak, benzer bir düzenlemeyle hem alacaklı kurumların tahsilatını hızlandıracağını hem de yerel hizmetlerin aksatılmadan yerine getirilmesini sağlayacağını belirtti.

TBB'NİN 24 MADDELİK ÖNERİSİ

TBB, üç bakanlığa gönderdiği yazıda, alacaklı kurumların tahsilatını hızlandıracak ve yerel hizmetlerin kesintisiz devam etmesini sağlayacak 24 maddelik bir öneri paketi sundu. Bu öneri paketinde, tüm belediyeler adına şu istekler sıralandı:

  • Belediyelerin hizmet üretmelerine engel olacak takip ve haciz girişimlerinin durdurulması,
  • Yeni bir yapılandırma kanunu çıkarılarak uzlaşma yoluyla borçların ödenmesine imkan sağlanması,
  • Borçlarını düzenli ödeyen belediye/şirketlerin teşvik edilmesi amacıyla kamuya olan borçlarından en az yüzde 10 indirim yapılması,
  • Belediye paylarından yapılan borç kesintilerinin durdurulduğu dönemlerde kamuya olan borçlara faiz işletilmesinin durdurulması,
  • 5779 sayılı Kanun'daki dağıtım kriterlerinin artırılması,
  • Belediye meclislerine kanuni sınırlar dahilinde vergi ve harç tarifesi belirleme yetkisi verilmesi,
  • Belediyelere ait vergi ve harç tarifelerinin alt üst sınırlarının yeniden belirlenmesi,
  • 2464 sayılı Kanun'un Geçici 7'nci maddesinin Yeniden Değerleme Oranını (YDO) içerecek şekilde yeniden ele alınması,
  • 2464 sayılı Kanun'un güncel gelirleri içerecek şekilde yeniden ele alınması,
  • Emlak Vergisi düzenlemesinin gözden geçirilmesi,
  • Genel aydınlatma giderlerinin belediyelerden alınması,
  • Kültür ve Tabiat Varlıkları Katkı Payının belediyelere bırakılması,
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi üzerinden yol ve trafik katkı payı alınması, toplu taşımada vergi indirimi yapılması, ücretsiz/indirimli taşımalarda belediye ve şirketlerinin mali kayıplarının telafi edilmesi,
  • Konaklama Vergisinin belediyelerin geliri şeklinde düzenlenmesi,
  • Müze Giriş Ücretleri Payına 'ören yerlerinin' dahil edilmesi,
  • Yatırım hizmetlerinden alınan KDV'nin belediye borçlarına mahsup edilmesi,
  • Belediyelerin okul, yurt ve sağlık tesisi yapımı giderlerinin yarısının belediye borçlarına mahsup edilmesi,
  • Belediyelerin dava harçlarından muaf tutulması,
  • Kara yolu geçişleri ile orman alanlarındaki belediye hizmetlerinden ücret alınmaması,
  • Su ve atık su tesislerinde tüketilen elektrik tarifesinin sanayi tarifesinin yarısını içerecek şekilde oluşturulması, belediyelerin elektrik giderlerinden KDV alınmaması,
  • Kalkınma Ajans Paylarının kaldırılması,
  • SUKİ gelirlerinden kesilen çevre katkı payının kaldırılması,
  • İmar para cezalarının yeniden ele alınması,
  • Sığınmacı barındıran belediyelerin mali yükünün karşılanması konularında yapılacak her türlü çalışmaya Birliğimizin katılımının sağlanması.
  • Haberler.com / Abdullah Aydemir - Politika

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Hazine ve Maliye Bakanlığı İklim Değişikliği Ekrem İmamoğlu Ekrem İmamoğlu Belediye Finans Politika Ekonomi Haberler

    "
    Benzer Videolar