Tavşanlı Höyük’te 4 Bin Yıllık Mühür Bulundu

Tavşanlı ilçesinde yürütülen arkeolojik kazılar, yaklaşık 4000 yıllık bir silindir mühürün gün yüzüne çıkarılmasıyla yeni bir keşfe sahne oldu.

"Kütahya'nın kalbi" olarak bilinen Tavşanlı Höyük'te gerçekleştirilen kazılar, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan önderliğinde devam ediyor.

Koloni Çağı'nın sonlarına doğru yaşanan bir saldırının sonucunda tamamen yıkılan ve yakılan antik yerleşim bölgesinde yapılan çalışmalarda, 4000 yıllık mühür keşfedildi.

Tavşanlı'daki kazıda bulunan seramik mühürler, Orta Anadolu'nun önemli ticaret merkezleri olan Kültepe ve Acemhöyük'tekilere benziyor. Bu durum, antik dönemde doğu ile batı arasında diğer ticaret yollarının varlığını kanıtlıyor ve Tavşanlı Höyük'ün antik dönemdeki ekonomik ağların bir parçası olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Batı Anadolu'nun ticaret yolları üzerinde stratejik bir konumda yer aldığını da ortaya koyuyor.

8100 yıllık geçmişe sahip Tavşanlı Höyük'te daha önce Tunç Çağı'nda 3700 yıl önce yaşanan bir saldırıda yakılıp yıkılan evlerinden kaçamayıp ölen iki insan iskeleti bulunmuştu. Bu iskeletlerden birinde karbonize olmuş "beyin ve deri kalıntıları" tespit edilmişti. Ayrıca, silolardan birinin içinde 3300 yıllık mühür ve hançer, bakır ve gümüş atıkları, çanak çömlek ve dokumacılıkta kullanılan el aletleri ile seramik malzemeler de çıkarılmıştı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Arkeoloji Tavşanlı Kültür Sanat Güncel Haberler

Benzer Videolar