Tansiyon yükseliyor: Rusya-Ukrayna Savaşı'nda son durum nedir? | Dış Haberler
Genellikle Ukrayna'nın doğusuna sıkışmış olan Rusya-Ukrayna Savaşı, son bir ayda yeniden farklı bir boyuta evrildi. Rusya, Kuzey Koreli 10 bin askeri Ukrayna cephesine konuşlandırdı. Bunun ardından görevi iki ay sonra savaşı bitireceğini vaat eden Trump'a devredecek olan ABD Başkanı Biden, Ukrayna'ya uzun menzilli ABD füzelerinin Rus topraklarında kullanılmasına izin verdi. Ukrayna'nın 300 km menzilli füzeleri kullanmasına Rus lider Putin'den cevap kıtalararası balistik füzeyle geldi. Nükleer tehdit artıyor. İşte Rusya-Ukrayna Savaşı'nda son durum.
Ukrayna-Rusya savaşı, 1002 günün ardından devam ediyor. Ukrayna, işgal altındaki topraklarının yaklaşık %54'ünü kurtardı; ancak Rusya hâlâ ülkenin %18'ini kontrol altında tutuyor.
Savaşın yeni cephesi, Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkiv bölgesinde açıldı. Rusya, Ukrayna şehirlerini yoğun bir şekilde bombalarken ve limanlarını abluka altına alırken, Ukrayna da insansız hava araçlarıyla Rus gemileri ve altyapısına karşı saldırılarını artırdı.
Trump Döneminde Ukrayna'nın Geleceği Belirsiz
Ocak 2022'den bu yana Ukrayna, 75 milyar doları ABD'den olmak üzere yaklaşık 278 milyar dolar yardım aldı. Ancak, Donald Trump'ın ABD başkanlığını kazanması durumunda Ukrayna'nın geleceği belirsiz görünüyor.
Seçim kampanyası boyunca Zelenskiy'i sık sık eleştiren ve "Her geldiğinde milyarlarca dolar alıp gidiyor, tarihin en iyi pazarlamacısı" diyen Trump, Rusya-Ukrayna savaşını hızla sonlandırmayı vaat etmişti.
Zelenskiy ise bu açıklamalara sert tepki gösterdi. "Ukrayna bağımsız bir ülkedir ve kendi şartlarında barış görüşmelerine oturacaktır" dedi. Trump'ın en büyük destekçilerinden Elon Musk ise Zelenskiy'nin bu sözlerine "Harika bir espri anlayışı var" diyerek ironik bir yanıt verdi.
20 Ocak'ta görevi devredecek olan Biden yönetimi, beklenmedik bir adım attı ve savaşa başlamadan beri yasakladığı iki izni, görev devrine iki ay kala verdi: ABD menşeli uzun menzilli füzelerin Rus topraklarında kullanılması ve kara mayınlarının kullanımı.
Rusya'nın 'deneysel' balistik füzesi hakkında daha fazla bilgi için haberi görüntüleyin.
Uzmanlara göre, bu ABD hamlesi Ukrayna'nın savaşı kazanması için yeterli olmasa da, savaşın gerilimini artırıp nükleer tehdit riskini yükseltebilir.
Bu görüş, Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı son saldırıyla doğrulandı. Rus ordusu, savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Ukrayna'ya kıtalararası balistik füzeyle saldırdı. Rus lider Putin, Ukrayna'ya silah sağlayan Batılı güçleri de hedef alma hakkına sahip olduklarını belirtti.
Rusya'nın Sıra Dışı Adımı: Kuzey Kore Askerleri
Rusya, başka bir beklenmedik adım daha attı: Ukrayna savaşına Kuzey Kore askerlerini dahil etti.
Kasım ayında Ukrayna, birliklerinin Kursk bölgesinde Kuzey Kore askerleriyle çatıştığını açıkladı.
Moskova ve Pyongyang bu iddiaya yanıt vermezken, ABD istihbaratı ve NATO, Kuzey Kore birliklerinin Rusya'nın savaşına katıldığına dair kanıtlar olduğunu doğruladı.
Kuzey Kore askerlerinin savaşa katılması, Başkan Biden'ın Ukrayna'nın uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanmasına izin vermesinin nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.
Bu sayede Ukrayna artık Rusya-Ukrayna sınırından yaklaşık 300 km uzaklıktaki hedefleri vurabiliyor.
Savaş Doğu Cephesinde Yoğunlaşıyor
Mayıs 2024 başlarında Rus kuvvetleri, Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkiv'in kuzeyindeki uluslararası sınırı geçti. Birkaç köy ele geçirildi ve binlerce sivil yerinden edildi.
Rusya'nın ana saldırısı uzun süredir Donetsk'in doğusuna odaklanmıştı, ancak bu saldırı savaşın başlangıcından bu yana yapılan en önemli kara saldırılarından biriydi ve Ukrayna'nın cephe savunmasını ciddi şekilde zorladı.
Bu Rus hamlesi, ABD Kongresi'ndeki anlaşmazlık nedeniyle ABD'nin Ukrayna'ya dört ay boyunca silah tedarik etmemesinin ardından gerçekleşti.
Birleşik Krallık Genelkurmay Başkanı Sir Tony Radakin'e göre, Ekim ayında her gün 1500'den fazla Rus askeri öldü veya yaralandı. Bu, savaşın başlangıcından beri kaydedilen en yüksek oran.
Savaş Araştırmaları Enstitüsü uzmanları, Rus güçlerinin bu kış da Ukrayna'nın cephe hattındaki kasaba ve şehirleri ele geçirmeye odaklanacağını ve ana hedeflerinden birinin Pokrovsk şehri olacağını düşünüyor.
Rusya Savunma Bakanlığı, güçlerinin Donetsk bölgesindeki Dalne köyünü ele geçirdiğini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı bu iddiayı doğrulamadı ancak köyün, Rus güçlerinin son 24 saat içinde 26 kez Ukrayna savunmasını delmeye çalıştığı bölgedeki yedi köyden biri olduğunu belirtti.
Ukrayna parlamentosu, "olası güvenlik sorunları" nedeniyle bugünkü oturumunu erteledi.
Savaş büyük ölçüde Ukrayna'nın doğusuna yoğunlaşmış durumda.