Syedra Antik Kenti’nde Tiyatro Kazıları Başladı

Antalya'nın Alanya ilçesinde yer alan 3 bin yıllık Syedra Antik Kenti'ndeki tiyatro, kazı çalışmalarıyla yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.

Seki Mahallesi'nde Helenistik, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin izlerini taşıyan Syedra'da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında sürdürülen kazılar, antik kentin gizli kalmış yönlerini ortaya çıkarıyor.

Meclis, hamam, su sistemleri, havuzlar, sarnıçlar, Sütunlu Cadde ve Kaynak ile Vaftiz mağaralarıyla dikkat çeken antik kentte, Alaaddin Keykubat Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer liderliğinde 6 yıldır devam eden kazılar önemli bulgulara ulaştı.

Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Ergürer, AA muhabirine verdiği demeçte, Syedra'nın Türkiye'nin en önemli antik kentleri arasında yer aldığını vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve desteğiyle yürütülen kazılarda 6 yıl geride kaldı. Yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan antik kentin tarihi ve kültürel değerleri gün yüzüne çıkarılıyor.

Kentin merkezi konumunda bulunan Sütunlu Cadde yeniden inşa edildi ve caddeye bağlı yollar da gün yüzüne çıkarıldı.

Ziyaretçiler için gezi güzergahı hazırlanan antik kentte, bu sezon ilk kez tiyatroda kazı çalışmaları başladı.

"Dolgu çalışmalarına yoğunlaştık"

Ertuğ Ergürer, antik kentlerde tiyatronun halkın sosyalleşmesi için en önemli yapılardan biri olduğunu belirterek, "Roma döneminde insanların çoğunun tiyatroya gittiğini biliyoruz. Bu nedenle, hava fotoğraflarında görünen yarım daire şeklinde duvarları olan kentin tiyatrosunu bu sene kapsamlı bir temizlik çalışmasıyla açığa çıkardık. Çevresindeki bitkiler tamamen temizlendi." dedi.

Tiyatronun gezi yoluyla bağlantısını sağlayan ekip, tiyatronun dolgu çalışmalarına yoğunlaştı. Tiyatroda çalışmalar belirli bir seviyeye ulaştı. Ergürer, "Yaklaşık 4-5 bin kişilik büyüklüğe sahip tiyatromuz, ziyaretçilerin gezmek istediği bir noktaydı. Önümüzdeki yıllarda daha yoğun çalışma yaparak, oturma sıraları ve sahne bölümlerine ulaşacağız." diye konuştu.

Ergürer, kazı çalışmalarının devam etmesiyle birlikte antik kentle ilgili yeni bilgilere ulaşacaklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Mustafa Kurt - Kültür Sanat

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Syedra Antik Kenti Kültür Sanat antalya Turizm Kültür Alanya Sanat Miras

"
Benzer Videolar