Suriye’de 4400 yıllık dünyanın en eski yazısı bulundu
Suriye'de yapılan bir arkeolojik kazı, yazı tarihinin yeniden yazılmasını gerektirecek çapta bir keşfe sahne oldu. Parmak boyunda kil silindirler üzerinde bulunan yazılar, bilinen en eski alfabe örneği olarak tespit edildi.
Johns Hopkins Üniversitesi'nden bilim insanları, MÖ 2400'e tarihlenen bu yazının, daha önceki bilinen alfabelerden tam 500 yıl daha eski olduğunu doğruladı.
Kazı ekibinin başkanı Arkeolog Glenn Schwartz, bu bulgunun yazı tarihçesini derinden etkileyeceğini belirtti. Zira, daha önce alfabenin kökeninin MÖ 1900'lere, Mısır'a dayandığı düşünülüyordu.
Tell Umm-el Marra bölgesindeki bir mezar kazısında bulunan silindirlerin yanında altı iskelet, değerli mücevherler ve çeşitli eserler de gün ışığına çıkarıldı. Ancak, silindirlerdeki yazıtların anlamı henüz çözülememiş olup, uzmanlar bunların muhtemelen etiket işlevi gördüğünü tahmin ediyor.
Araştırmacılar, kil silindirlerin yaşını karbon tarihleme tekniğiyle belirledi. Bu olağanüstü keşif, insanlığın yazı ve iletişim sistemlerini tahmin edilenden çok daha erken bir dönemde geliştirdiğini gösteriyor.