Stratonikeia’da 3.500 Yıllık Gelenek Yeniden Canlandırıldı

Muğla'nın Yatağan ilçesinde, 3 bin 500 yıl öncesine dayanan dünyanın en büyük mermer antik kenti Stratonikeia'da, üniversite öğrencileri tarafından bir temsili anahtar taşıma töreni düzenlendi.

Bu tören, antik çağlarda Lagina'dan Stratonikeia'ya bağlılığı göstermek için yapılan Hekatesia anahtar taşıma törenini yeniden canlandırmayı amaçlıyordu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kültürel Miras Topluluğu öğrencileri, Muğla Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sıtkı Koçman Üniversitesi, Yatağan Kaymakamlığı, Yatağan Belediye Başkanlığı ve Stratonikeia-Lagina Kazı Başkanlığı'nın desteğiyle bu sembolik etkinliği gerçekleştirdi.

Yürüyüş, Stratonikeia Antik Kenti'nin kuzey kapısından başladı. Öğrenciler, Bouleuterion (Meclis Binası)'nda protokol üyeleri tarafından karşılandı. Anahtarı Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay'a teslim eden öğrenci, Lagina dini merkezin Stratonikeia siyasi merkezine bağlılığını sembolik olarak ifade etti.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, "3 bin 500 yıllık tarihi döneme ait her eser burada korunuyor, sergileniyor ve gelecek nesillere miras bırakılıyor. Kazı çalışmalarımızı yıl boyunca sürdürüyoruz. Antik döneme ait çalışmalarımızı kayıt altına alıyor ve sizlerle paylaşıyoruz. 2 bin 300 yıl önce de törenler düzenleniyordu. Bu tören, o dönem düzenlenen törenlerin en önemlilerinden biriydi," dedi.

Haber-Kamera: Cavit AKGÜN / MUĞLA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Yerel Haberler Kültür Sanat Yatağan Eğitim Tören Muğla

"
Benzer Videolar