Son dakika haberi TBMM Başkanı Kurtulmuş Rusya'da: İki ülke yeni dünya düzeninde beraber çalışmalı | Dış Haberler

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Rusya Federasyon Konseyi'ne hitap etti. Rusya ve Türkiye'nin yakın ilişkilerine dikkat çeken Kurtulmuş, "Ukrayna krizinde Rusya'nın masada olmadığı bir barış planı mümkün olamaz" dedi. Kurtulmuş, küresel sistemin çalışmadığını ve uluslararası kuruluşların yeniden şekillendirilmesi konusunda Rusya ve Türkiye'nin beraber çalışması gerektiğini ifade etti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Rusya Federasyon Konseyi'nde önemli bir konuşma yaptı.

Kurtulmuş, Rusya-Ukrayna savaşının bölgesel ve küresel bir sorun olduğunu vurgulayarak, sorunun çözümü için her platformda sorumluluk üstlenmeye hazır olduklarını belirtti. Ancak krizin devam etmesini isteyenlerin savaşın sonlandırılmasını engellediğini ifade etti. Barışın sağlanması için Rusya'nın da dahil olduğu müzakerelere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

"İsrail'e dünya kamuoyu dur demeli"

Gazze'deki soykırım karşısında birçok ülkenin sessiz kaldığını belirten Kurtulmuş, İsrail'in saldırgan tutumunun durdurulması gerektiğini savundu. Gazze'deki insanlık suçlarının yayılma potansiyeli taşıdığını ve kabul edilemez boyutlara ulaştığını dile getirdi.

Uluslararası kuralları hiçe sayan İsrail hükümetine tüm dünya ülkelerinin dur demesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, bu meselenin sadece Filistin'in değil, adaletten yana olan herkesin ortak sorunu olduğunu ifade etti.

Mahmud Abbas'ın Rusya ziyaretinin ardından Türkiye'yi ziyaret etmesinin ardından hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirten Kurtulmuş, İsrail'in sorumlularının uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini söyledi.

Kurtulmuş, bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve 1967 sınırlarına dönülmesi için çalışacaklarını ifade etti.

Türkiye-Rusya ilişkilerinin değerli olduğunu belirten Kurtulmuş, iki ülke arasındaki ticaret hacminin hedeflenen seviyeye ulaşması için çaba göstereceklerini belirtti.

"Adil bir küresel sistem için beraber çalışmalıyız"

Tek taraflı yaptırımların hedeflerine ulaşamadığını ve bedelini halkların ödediğini belirten Kurtulmuş, Rusya'nın da yaptırımlara karşı alternatif yöntemler bulacağına inandığını söyledi.

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin tüm sektörlerde artarak devam ettiğini belirten Kurtulmuş, dünyada yaşanan gelişmelerin barıştan yana olanlar için büyük bir sorumluluk yüklediğini ifade etti.

Kurtulmuş, adil bir dünya sistemi kurmak için çaba gösterilmesi gerektiğini ve BM başta olmak üzere uluslararası kurumların yeniden yapılandırılmasının dünya barışı için kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Yeni bir küresel finansal sisteme ihtiyaç olduğunu belirten Kurtulmuş, iki ülke parlamentonun ortak çalışma alışkanlığı kazanması ve bölgede barış ve birliğin sağlanması için birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Benzer Videolar