Söğüt’te Kostüm Tasarım Atölyesi, Dizi ve Film Endüstrisine Katkı Sağlıyor

Orhan Kocaoğlu, Bilecik'in Söğüt ilçesindeki atölyesinde beş yıldır dönem dizileri ve filmleri için kostüm ve aksesuar tasarlıyor. Yetenekli tasarımcı, yerli ve yabancı birçok yapım şirketine hizmet vererek sektörde önemli bir isim haline geldi.

2016 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde açtığı atölyesini 2019'da memleketi Söğüt'e taşıyan Kocaoğlu, aynı yıl Ertuğrul Gazi Türbesi'nin yakınlarında Osmanlı konseptli bir oba çadırı kurdu. Burada ziyaretçilere Osmanlı kostümleri giyerek hatıra fotoğrafı çektirme imkanı sunuyordu.

Kocaoğlu, ziyaretçilerin kostümlere gösterdiği ilgiden cesaret alarak çadırını kapattı ve yapım şirketleriyle çalışmaya başladı. Beş yıl içinde 26 yerli ve yabancı dizi ile film projesine 15 kadın çalışanıyla 10 bine yakın kostüm üretti.

Savaş başlığı, miğfer, kalkan, zırh, balta, yüzük ve taht gibi aksesuarlar da tasarlayan Kocaoğlu, dönem ruhunu yansıtmak için tabaklanmış deri, pirinç döküm, ahşap ve kumaş gibi doğal malzemelerden yararlanıyor.

Kocaoğlu'nun elinden çıkan kostüm ve aksesuarlar, dünyaca ünlü dizi ve film izleme platformlarının birçok yapımında yer alıyor. "Game of Thrones", "Vikings" gibi dizilerin karakterleri, TRT'nin "Uyanış: Büyük Selçuklu" ve "Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi" gibi yapımlarında Kocaoğlu'nun ürettiği kostümlerle hayat buluyor.

Ertuğrul Gazi Türbesi'nde saygı nöbeti tutan jandarma personelinin alp kostümlerini de diken Kocaoğlu, hazırladığı alp temalı sünnet kıyafetleri Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika'nın yanı sıra Türkiye'nin birçok noktasına gönderiyor.

"Söğüt'te yeni bir iş kolu oluşturduk" diyen Kocaoğlu, AA muhabirine, prodüksiyon odaklı bir üretim yaptıklarını söylüyor. Zaman zaman reklam çekimleri için de kıyafet diktiğini belirten Kocaoğlu, Söğüt'te dizi ve film endüstrisine katkı sağlayan yeni bir iş kolu yarattıklarını vurguluyor.

Kocaoğlu, yapım şirketleriyle senaryo toplantıları yaptıklarını, karakter analizlerini inceleyerek kostüm ve aksesuar tasarımlarını bilgisayar ortamında oluşturduklarını ve ardından imalata başladıklarını anlatıyor. Üretim sürecinde gerçekçi görünüm sağlamak için özel ürünler kullandıklarını, dönem işi olduğundan imitasyon malzemelerden kaçındıklarını belirtiyor. Yeni kurdukları zamak atölyesinde takı ve aksesuar üretimini de gerçekleştiriyorlar.

Kocaoğlu, ana karakterlerin kostümlerinin yapımının iki haftayı bulabildiğini, yan karakterlerin kıyafetlerini ise daha kısa sürede üretebildiklerini ifade ediyor. El işçiliğiyle çalıştıklarını vurgulayan Kocaoğlu, Söğüt'ün kültürünü ve tarihi misyonunu daha iyi anlatabilmek için alp temalı sünnet kıyafetleri de ürettiklerini belirtiyor. İnsanların tarihi karakterlere hayran olduğunu ve onların gibi yaşamak istediklerini söyleyen Kocaoğlu, bunun en kolay yolunun onların kostümlerini giymek olduğunu vurguluyor.

Kocaoğlu, yakın zamanda atölyesini büyütmeyi ve üretimini artırmayı hedefliyor.

Yerel Haberler Kültür Sanat bilecik Kültür Sanat Yaşam Söğüt Dizi

Benzer Videolar