Smyrna Antik Kenti’nde Roma Dönemi Eşyaları Keşfedildi

İzmir'in Antik Mirası: Smyrna'da Gün Yüzüne Çıkan Roma Dönemi Eserleri

İzmir'in tarihi derinliklerinde, Smyrna Antik Kenti'nde devam eden arkeolojik kazılar, şehre dair büyüleyici bir geçmişi gözler önüne seriyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) tarafından yürütülen kazılarda, Roma Dönemi'ne ait mutfak ve ev eşyaları gün yüzüne çıkarıldı.

M.S. 1'inci ile M.S. 4'üncü yüzyıllar arasına tarihlenen bu eşyalar arasında kaseler, tabaklar, leğenler, süzgeçler, kandiller, testiler ve dokuma ağırlıkları yer alıyor. Bu buluntular, o dönemin günlük yaşantısına dair eşsiz bir pencere açıyor ve İzmir'in Akdeniz dünyasıyla olan bağlantılarını gözler önüne seriyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy, "Bu eserler, liman kenti olarak İzmir'in Akdeniz dünyasında kullanılan objelerle paralellik gösteren mutfak kapları gibi örnekleri gösteriyor. Kaliteli işçiliğe sahip dikkat çekici eserler. İzmir'in Roma dünyasına entegre olduğunu göstermesi açısından önemli." diyerek buluntuların önemini vurguluyor.

Prof. Dr. Ersoy, ayrıca İzmir'in Akdeniz'in en önemli liman kentlerinden biri olduğunu ve buluntuların o dönemdeki global ticaretin bir yansıması olduğunu belirtiyor. Yerel objelerin evlerde, tapınak çeşme başlarında ve limanda kullanıldığını da ekliyor.

Smyrna Antik Kenti'ndeki kazılar, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, İzmir Ticaret Odası ve Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş. tarafından destekleniyor. UNESCO tarafından 2020 yılında 'İzmir Tarihi Liman Kenti' adıyla Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Smyrna Antik Kenti, binlerce yıllık geçmişi ve zengin kültürel mirası ile gelecek nesiller için korunmayı hak ediyor.

Kültür Sanat Akın Ersoy Güncel Kültür Smyrna Sanat Dünya İzmir Yaşam Roma

Benzer Videolar