Sivaslı Bağlama Ustası, 11 Binden Fazla Saz Üretti

Şentürk İyidoğan, Sivas'ın bağlama ustası ve halk ozanıdır. 55 yaşında olan İyidoğan, el yapımı bağlamalarıyla dünya çapında tanınmaktadır. İyidoğan, çocukluğunda geçirdiği yıldırım çarpması sonucu dil tutukluğu yaşadıktan sonra, ailesi tarafından sazla tanıştırıldı. Hıdır adında bir komşusunun verdiği tarifle ilk sazını yapan İyidoğan, o günden beri saz yapımına kendini adamıştır. Şimdiye kadar yaklaşık 11 bin saz ürettiğini belirten İyidoğan, "Hayatım saz yapmakla geçti," diyor.

İyidoğan'ın hikayesi, zorluklarla dolu. 2,5 yaşındayken, Zara ilçesine bağlı Beypınar köyünde yıldırım çarpması sonucu dil tutukluğu yaşadı. Bağlama eşliğinde türküler söyleyerek yeniden konuşmaya başladı. 5 yaşında, komşusunun saz yapımını öğretmesiyle, bağlama üretiminde yetenekli olduğunu keşfetti. Köyde amatör olarak bağlama yapmaya başlayan İyidoğan, 1993 yılında bir atölyeye ortak olarak üretimine devam etti. Bulduğu ağaçları özenle oyup bağlamaya dönüştüren İyidoğan, mesleğinde kendini geliştirerek, kişiye ve sanatçıya göre özel sazlar üretmeye başladı.

'HAYATIM SAZ YAPMAKLA GEÇTİ'

Şentürk İyidoğan, mesleğini büyük bir tutkuyla sevdiğini ve ömrü yettiği sürece üretmeye devam edeceğini söylüyor. Dil tutukluğu yaşadığı anları hala hatırlayan İyidoğan, babasının onun iyileşmesi için verdiği çabanın altını çiziyor. 5-6 yaşındayken, Muhlis Akarsu'nun evlerine gelerek türküler söylemesini ve kendisini de türkü söylemeye teşvik etmesini anımsıyor. Türkü söylediği zaman dilinin düzeldiğini fark eden babası, ona saz almış. İyidoğan, "Hıdır Amca" diye bilinen komşusunun saz yapımını kendisine öğretmesini de anlatıyor. Hıdır Amca, yıllarca saz yapmayı denemiş ancak başarılı olamamış. İyidoğan, Hıdır Amca'dan saz yapımını öğrendikten sonra hayatının saz yapmakla geçtiğini söylüyor.

'YAPTIĞIM SAZ SAYISI 11 BİNİ GEÇTİ'

Şentürk İyidoğan, bugüne kadar ürettiği el yapımı bağlama sayısının 11 bini geçtiğini ifade ediyor. Askerlik öncesi köyde yaptığı sazların yanı sıra, Zara'ya taşındıktan sonra ayda 15-20 saz ürettiğini belirtiyor. Sivas merkeze taşındıktan sonra ise seri üretime başlamış. 2004 yılına kadar ayda 100 saz üretirken, sonrasında üretim rakamlarının biraz düştüğünü söylüyor.

'KİŞİYE ÖZEL SAZ YAPIYORUZ'

İyidoğan, şimdiye kadar ürettiği sazlardan hiç birinin bozulmadığını ya da geri dönmediğini belirtiyor. "Sazlarımıza garanti veriyorduk ve bu zamana kadar hiçbiri geri dönmedi," diyor. Ürettikleri sazların hepsinin farklı olduğunu ve kişiye özel üretildiğini vurgulayan İyidoğan, "Türkiye'de satılan bağlamaların yüzde 90'ı yanlış ve sese göre üretilmediği için belirli sıkıntılar yaşanıyor. Ben mümkün olduğu kadar, bize gelen arkadaşların seslerine ve tonlamalarına bakarak, sesine göre saz yapıyorum. Ayrıca hiç yapıştırıcı kullanmadan saz yapan tek ustayım. Türkiye'nin her yerine, hatta dünyanın birçok yerine bu sazlardan gönderdim. Yurt dışına, yurt içine, her yere gönderiyorum," diyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat Kültür Sanat Yaşam"
Benzer Videolar