Şimşek kayıt dışılıkla mücadelede resti çekti: Çok kazananlar, Maliye mutlaka kapınızı çalacak
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün katıldığı yayında, kayıt dışılığı azaltmak için kararlı adımlar atmaya devam edeceklerini belirterek dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, kayıt dışılığın haksız rekabete yol açtığını vurgulayarak "Kayıt dışılıkla mücadele bizim için en büyük öncelik, bu konuyu sonuna kadar takip edeceğiz" dedi. Bakan, "Kayıt dışı faaliyet yürütenler, özellikle de yüksek gelirliler, Maliye'nin kapısını çalacak" uyarısında bulundu.
BAKAN ŞİMŞEK'TEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
A Haber- A Para ortak yayınına katılan Bakan Şimşek, küresel piyasalardaki dalgalanmaların geçici olduğunu belirtti. Japon yeni ile borçlanmanın ucuz olmasının bu dalgalanmaya sebep olduğunu söyleyen Bakan, "Japonya'da yenin dolar karşısında değerlenmesi bu durumu tetikledi" dedi. Şimşek, küresel ekonomide yavaşlama olması halinde Türkiye'nin risk iştahını olumsuz etkileyebileceğini, ancak bunun petrol ve emtia fiyatlarında düşüşe yol açacağını ve bu durumun Türkiye'nin cari açık ve enflasyonu üzerinde olumlu etki yaratabileceğini belirtti. Bakan, Fed'in faiz indirimlerinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için olumlu sonuçlanacağını ve fon akışını artırabileceğini ifade etti.
"HAYAT PAHALILIĞI İLE MÜCADELE ÖNCELİĞİMİZ"
Şimşek, geçen yıl Eylül ayında açıkladıkları reform ve istikrar programının en büyük amacının hayat pahalılığını azaltmak olduğunu vurguladı. Enflasyonu "sabit gelirliler için gelir dağılımını bozan bir vergi" olarak nitelendiren Bakan, "Programımızın temel hedefi enflasyonu kalıcı olarak tek hanelere düşürmek" dedi. Bakan Şimşek, Haziran ayından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başladığını, Temmuz ayında da güçlü bir düşüş yaşandığını belirtti ve bu düşüşün Ağustos ayında da devam edeceğini ifade etti. Enflasyonun önümüzdeki aylarda da azalmaya devam edeceğini ancak düşüş hızının aynı olmayacağını belirtti.
"ENFLASYONLA MÜCADELEMİZİN SONUCUNU GÖRECEĞİZ"
Bakan Şimşek, enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını vurgulayarak "Milletin yaşadığı zorlukları gidereceğiz, 2025 yılında ilk rahatlamayı göreceğiz" dedi. "2025 dezenflasyon yılı olacak, çektiğimiz sıkıntılara değecek" diyen Bakan, dezenflasyon programının kolay olmadığını ve zaman aldığını belirtti. Şimşek, enflasyonun düşeceğini çünkü para, maliye ve gelir politikalarının buna göre tasarlandığını ifade ederek, "Zamana ve sabra ihtiyacımız var" dedi.
Bakan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon hedef patikasının bir bant olarak belirlendiğini ve öngörülebilirliğin düşük olması nedeniyle nokta tahmin yerine aralık tahmininde bulunulduğunu belirtti. Şimşek, 2024 için hedef bandının üst sınırının yüzde 42 olduğunu ve enflasyonun yıl sonu itibarıyla yüzde 40'ın altında kapanacağına inandığını ifade etti.
"KÜRESEL GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ"
Bakan, Japonya merkezli çalkantıları yakından takip ettiklerini belirterek, "Gelişmekte olan bir ülke olarak risk iştahındaki gelişmelerden etkileniyoruz" dedi. Şimşek, Orta Doğu'da yaşanan krizin Türkiye'yi olumsuz etkileyebileceğini ifade ederek "Turizm, petrol fiyatları ve risk primi kanallarından olumsuz etkileniriz" dedi. Bakan, gerginlik olmasaydı Türkiye'nin cari açığının yüzde 1,5'in altında olacağını belirtti.
"ENERJİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ÖNGÖRÜLEBİLİRDİ"
Bakan Şimşek, enerji fiyatlarındaki artışın TCMB tarafından bilindiğini ve 2024 enflasyon patikası ile uyumlu olduğunu belirtti. Şimşek, TCMB'nin bu durumdan haberdar olduğunu ve yıl sonu enflasyon hedeflerine ulaşacaklarına inandıklarını ifade etti.
(Kredi kuruluşlarının not artışları) Bakan, Moody's tarafından Türkiye'ye yapılan iki kademeli not artışını "çok istisnai" olarak nitelendirdi. Şimşek, "Moody's ilk kez Türkiye'yi iki kez yükseltti" dedi. Bakan, 2024 yılında Fitch, S&P ve Moody's tarafından kredi notu artırılan tek ülkenin Türkiye olduğunu ve görünümün olumlu olduğunu belirtti.
"YATIRIM YAPILABİLİR ÜLKE OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Bakan, piyasaların Türkiye varlıklarını mevcut kredi notundan bir kademe daha yüksek olarak değerlendirdiğini, ancak "yatırım yapılabilir ülke" statüsüne ulaşmanın zaman aldığını belirtti. Şimşek, "Bütçe disiplini artık DNA'mızda var" dedi. "Enflasyonu ve cari açığı kalıcı olarak düşürmemiz gerekiyor" diyen Bakan, "Bu da yapısal reformlar gerektiriyor" dedi. Şimşek, enflasyon ve cari açık düşürüldükten sonra piyasaların Türkiye'yi "yatırım yapılabilir ülke" olarak değerlendireceğini ve kredi kuruluşlarının da bunu takip edeceğini ifade etti. Doğrudan yatırımların canlanması için zaman olduğunu belirten Bakan, programı uygulayarak Türkiye'yi önemli bir cazibe merkezi haline getirdiklerini belirtti.
"ALTYAPI YATIRIMLARIMIZ ÜLKEMİZİ GÜÇLENDİRECEK"
Bakan Şimşek, Türkiye'nin önemli bir cazibe merkezi olduğunu ve son 100 yılda yıllık reel büyüme ortalamasının %4,8, son 20 yılda ise %5,5 olduğunu belirtti. Şimşek, "Ülkeye yatırım yaparken pazarın büyüklüğü, büyüme performansı, potansiyeli, altyapı, enerji, ulaşım ve iletişim altyapısı gibi faktörler göz önünde bulundurulur" dedi. Türkiye'nin bu alanlarda büyük avantajlara sahip olduğunu belirten Bakan, Dünya Bankası'nın lojistik araştırmasında Türkiye'nin 38. sırada yer aldığını ve benzer büyüklükteki 92 ülkeden daha iyi performans gösterdiğini belirtti.
Bakan Şimşek, "Makro finansal istikrar için kararlı bir program uyguluyoruz" dedi. "Her alanda reform olmazsa olmaz" diyen Bakan, "Hukuk alanında ve diğer tüm alanlarda iyileştirmeler yapacağız" dedi. Şimşek, son 20 yılda 280 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapıldığını belirtti.
"ENFLASYON HEDEFİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"
Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program (OVP)'nin her yıl yenilendiğini ve özel sektör için bir rehber, kamu için ise bağlayıcı bir yol haritası oluşturduğunu belirtti. Şimşek, OVP'nin makro finansal istikrarı sağlayacak adımlar içerdiğini ifade etti. Bakan, enflasyon konusunda herhangi bir tereddütlerinin olmadığını belirterek "En büyük önceliğimiz enflasyonu düşürerek dar gelirlileri, asgari ücretlileri, emeklileri, memurları ve toplumun tüm kesimlerini enflasyon sıkıntısından kurtarmak" dedi. Şimşek, "Hedeflerden vazgeçmeyeceğiz, bu konuda kararlıyız" dedi.
Bakan, yılın ikinci yarısında gelir performansını yakından takip edeceklerini ve cari açığın öngörülenin daha iyi bir seviyede olacağını belirtti. Şimşek, rezerv birikiminin hedeflerden çok daha iyi bir şekilde gerçekleştiğini ifade ederek "Eksi 60 milyar civarından 24 milyar dolara kadar çıktık, 90 milyar doların üzerinde bir iyileşmeden bahsediyoruz" dedi. Bakan, KKM'den çıkışın da program öngörülerinden daha iyi bir şekilde ilerlediğini belirtti.
"KAYIT DIŞILIĞA KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK"
Bakan Şimşek, "Enflasyon hedefine yakınız, başaracağız" dedi. "Hedeflerden önemli bir sapma yok" diyen Bakan, "Ancak rehavete kapılamayız, programın henüz başındayız, enflasyon tek haneye düşene kadar asla ve asla rahatlayamayız" dedi. Şimşek, Maliye denetimlerinin yoğunlaşarak her sektörde devam edeceğini belirtti. "Kayıt dışılıkla mücadeleden başka çaremiz yok" diyen Bakan, "Vergi oranlarında artış yerine kayıt dışılıkla mücadeleye odaklanacağız, çok kazananlardan ve kayıt dışı olanlardan vergi almak için elimizden geleni yapacağız" dedi. Şimşek, "Hedefimiz vergide adalet ve etkinlik, kayıt dışılık en büyük adaletsizliktir" dedi. "Kayıt dışılık düşük verimlilik, düşük ölçek, itibarsızlık ve haksız rekabet demek" diyen Şimşek, "Kayıt dışılıkla mücadele bizim için en büyük tutku, bizim bütçeyi düzeltmemiz lazım. Özellikle kayıtdışı olanlar, özellikle çok kazananlar, Maliye mutlaka kapınızı çalacak" dedi.