“`html
Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yazar, senarist ve eleştirmen Selim İleri için anma töreni düzenlendi. Törene, edebiyat dünyasından ve kamuoyundan çok sayıda kişi katıldı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, konuşmasında Selim İleri’nin Türk edebiyatına olan büyük katkısına vurgu yaptı. İleri’nin, Osmanlı’nın son demlerinden Cumhuriyet’in ilk yıllarına uzanan bir dönemin tanığı olduğunu ve bu geçiş sürecinin edebiyatına yansıyan önemli bir figür olduğunu belirtti. Çam, İleri’nin, miras aldığı geleneksel zarafeti ve güçlü Türkçe kullanımını 21. yüzyıla taşıdığını söyledi.
Çam, İleri’nin sadece eserleriyle değil, anlatım tarzı ve kişiliğiyle de geçmiş ile gelecek arasında bir köprü kurduğunu dile getirdi. Yeşilçam’a yaptığı az ama etkili senaryo katkılarına değinen Çam, İleri’nin sanatçı olarak görevini huzur içinde tamamladığını ifade etti. İstanbul sevgisinin edebiyatına nasıl yansıdığını vurgulayan Çam, İleri’nin eserlerinin ve kurduğu dünyanın İstanbul kültür ve sanat hayatında kalıcı olacağını belirtti. 2012 yılında İleri’ye verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü de hatırlatan Çam, nezaketiyle herkesi etkileyen usta edebiyatçı için başsağlığı dileğinde bulundu ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un taziye mesajını iletti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Selim İleri ile yakın çalıştıklarını belirterek, “İstanbul Hafıza” projesinde İleri’nin deneyim ve bilgisinin ne kadar önemli olduğunu vurguladı. İleri’nin İstanbul’un kültür ve tarihine ömür boyu katkıda bulunduğunu ve bir edebiyatçı olmanın ötesinde bir kültür tarihçisi olduğunu ifade eden Polat, İleri’nin çocuk ruhlu kişiliğinin altını çizdi ve başsağlığı dileklerini iletti.
Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Selim İleri’nin eserleriyle büyüdüğünü ve “Beyoğlu Beyefendisi” olarak anılabilecek bir kişilik olduğunu söyledi. İleri’nin eserlerinde Beyoğlu ve İstanbul’un sıkça yer aldığını, naif ve nezaket dolu kişiliğiyle hatırlanacağını belirtti.
Selim İleri’nin yeğeni Prof. Dr. Ferhat Nutku, katılımcılara teşekkür ederek, İleri’nin sanatın iyileştirici gücüne olan inancını ve karşılıklı anlayışın önemini vurgulayan sözlerini paylaştı. İleri’nin bıraktığı boşluğu eserlerini okuyarak dolduracaklarını dile getirdi.
Anma töreninde ayrıca yazar Behçet Necatigil’in kızı Ayşe Sarısayın, yazar Asuman Kafaoğlu ve Semra Aktunç konuşmalar yaptılar. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Keskin, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Coşkun Yılmaz ve yazar Beşir Ayvazoğlu da törene katılan isimler arasındaydı.
“`
GÜNDEM
8 saat önceGENEL
8 saat önceGENEL
8 saat önceGENEL
8 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.