Şebnem Korur Fincancı davasında karar

Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, eski TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın 100 bin TL manevi tazminat davası görüldü. Davaya hem Fincancı hem de avukatları katıldı. Mahkeme hakimi, bu celsede kararın açıklanacağını duyurdu.

"MANEVİ TAZMİNATA HÜKMEDİLECEK BİR DURUM YOKTUR"

Davalı Fincancı'nın avukatı, müvekkilinin bilimsel bir değerlendirme yaptığını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) sözleşmesi kapsamında bir hak kullandığını savundu. Bir bilim insanının kendi uzmanlık alanında görüş beyan etmesinin tartışılacak bir tarafı olmadığını vurguladı. Fincancı'nın videoyu inceledikten sonra toksik gaz kullanılmış olabileceği yönünde bir ön değerlendirme yaptığını ve bağımsız heyetlerle yerinde inceleme yapılmasını istediğini belirtti. Avukat, 7 dakikalık çözümleme raporunu mahkemeye sundu ve manevi tazminata hükmedilecek bir durum olmadığını belirterek davanın reddini talep etti. Fincancı'nın emekli olduğunu ve tazminatın bu gerçek göz önünde bulundurularak belirlenmesini istedi.

KULLANDIĞI İFADELERDEN DOLAYI 2022'DE GÖZALTINA ALINMIŞTI

Mahkeme hakimi, Şebnem Korur Fincancı'nın TSK'nın terör operasyonlarında kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin açıklamaları nedeniyle Milli Savunma Bakanlığına 50 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. Fincancı, 19 Ekim 2022 tarihinde Medya Haber isimli televizyon kanalında yaptığı açıklamada, TSK'nın askeri operasyonlarda kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin videoları izlediğini ve adli tıp uzmanı olarak videodaki görüntülerin sinir sistemini etkileyen bir kimyasal silahın kullanılmış olabileceğini gösterdiğini belirtmişti. Fincancı, 26 Ekim 2022'de İstanbul'daki evine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı.

Şebnem Korur Fincancı davasında karar Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Şebnem Korur Fincancı, İnsan Hakları, Politika, Mahkeme, 3-sayfa, Ankara, Sağlık, Hukuk, Medya, TSK

Benzer Videolar