Savcı, suç örgütünün şemasını çıkardı; 36 bin kişiye ‘hayal’ satan 38 sanığa 602 sayfalık iddianame

Yalova'da, otellerinde devre mülk ve ücretsiz tatil vaadiyle 36 bin kişiyi cezbettikleri, ardından özel ikna eğitimi almış kişilerle telefonla arayarak görüşmeler sağladıkları ve sözleşme imzalattırdıkları iddia edilen bir suç örgütü operasyonu sonucunda, 8'i tutuklu 38 sanık hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturmanın odak noktasında, reklam yüzü olarak oyuncu Yusuf Atala'nın da yer aldığı ve devre mülk ve ücretsiz tatil vaadiyle kişileri otellerine çektikleri iddia edilen bir şirket grubunun sahibi olan Orhan Karaderili bulunuyor. 602 sayfalık iddianamede, Cumhuriyet Savcısı, Karaderili'yi suç örgütünün lideri olarak tanımlıyor ve 37 sanığı da örgütün üyeleri olarak belirliyor.

Yalova Emniyet Müdürlüğü ekipleri, otellerdeki devre mülk ve ücretsiz tatil vaadiyle dolandırıldıklarına dair şikayetleri değerlendirerek harekete geçti. Ekipler, Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan izin aldıktan sonra, turistik bir otel ve tesisleri inceledi ve bu kişilerle iletişim kurduklarında ücretsiz tatil vaadiyle onları otele çektiklerini, ardından özel eğitimli kişilerle ikna ederek, psikolojik baskı uyguladıklarını ve devre mülk hissesi satma vaadiyle dolandırdıklarını belirledi.

Yalova merkezli bir operasyonla, İstanbul, Aydın, Adana ve Kütahya'da eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Operasyon sonucunda, 29 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında suç örgütünün lideri olmakla suçlanan Orhan Karaderili (52), eşi Elvan Karaderili (55), şirketin CEO'su Tevfik Murat Talas (51) ve oyuncu Yusuf Atala (67) da bulunuyordu. 11 şüpheli tutuklanırken, 16 kişi adli kontrolle ve 2 kişi de savcılık tarafından serbest bırakıldı.

Operasyonun ardından, devam eden soruşturmada 10 kişi daha gözaltına alındı. Bunlardan 3'ü tutuklandı, 7'si ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturmanın ilerleyen aşamalarında 6 şüpheli daha gözaltına alındı ve adli kontrolle serbest bırakıldı.

'EN AZ 36 BİN KİŞİYİ 10 MİLYAR LİRA DOLANDIRDILAR'

Yapılan soruşturmada, şüphelilerin, devre mülk ve ucuz tatil vaadiyle tesislerinde ağırladıkları kişileri, özel eğitim alan kişiler tarafından ikna ederek sözleşme imzalattırdıkları belirlendi. Soruşturma kapsamında, aralarında hakimler, savcılar, üst düzey bürokratların da bulunduğu en az 36 bin kişiyi dolandırdıkları ve 10 milyar liralık haksız kazanç elde ettikleri iddia ediliyor.

5 BİN YILDA SADECE 1 GÜN TATİL

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü soruşturmada, devre mülk alıp ucuz tatil yapma hayaliyle dolandırılan kişilerin, tesiste ancak 5 bin yılda sadece 1 gün tatil yapabilecekleri hesaplandı. Dolandırıcıların elde ettikleri paraları aktardıkları diğer şirketlerin ve kişilerin hesap hareketleri de inceleniyor. Bu kişilerin hesaplarına el konulması ve şirketlerine kayyım atanması için başvuruda bulunuldu.

MAĞDURLARI KURTARMA VAADİ İLE DOLANDIRDILAR

Soruşturma kapsamında, suç örgütünden ayrılan ancak dolandırılan kişilerin cep telefonu ve kimlik bilgilerini alan kişilerin, mağdurları teker teker arayarak 'Sizi dolandırdılar, biz biliyoruz, yaşadıklarınızın farkındayız, paranızı fazlasıyla alıp size vereceğiz' diyerek bu kişilerden para alıp dolandırdıkları da ortaya çıktı. Yalova Polisi, bu kişileri de gözaltına aldı.

ŞİKAYETLER ÜZERİNE 3 TÜKETİCİ MAHKEMESİ KURULDU

Yalova'da, şikayetlerin artmasıyla, devre mülk ve ucuz tatil dolandırıcılığı davalarının bakıldığı hukuk mahkemesi ihtiyaca cevap veremeyince, ilk kez bir Tüketici Mahkemesi kuruldu. Başvuruların artmasıyla, iki Tüketici Mahkemesi daha kuruldu. Yoğun başvurular üzerine, Yalova Adliyesi'nde dördüncü bir Tüketici Mahkemesi'nin açılması da gündeme geldi.

SANIKLAR HAKKINDA 156 MÜŞTEKİ İÇİN AYRI AYRI HAPİS İSTEMİ

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 156 mağdurun şikayeti üzerine yürütülen soruşturma 4,5 ayda tamamlandı. 602 sayfalık iddianamede, tutuklu sanıklar Orhan Karaderili, Yusuf Atala, Aral Sarıtürk (53), Celal Okay (36), Çağatay Kermen (59), Kaan Karadereli (56), Mehtap Coşkun Tuna (57), Koray Öngen (53) ile tutuksuz yargılanan 30 sanık 'Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında: Kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında dolandırıcılık', 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma' ve 'Rüşvet' suçlarından, 156 müşteki için ayrı ayrı en az 11'er, en fazla 30'ar yıl hapis cezası istendi.

45 MÜŞTEKİYİ ZİNCİRLEME DOLANDIRMIŞLAR

İddianamede, 45 müştekiyi zincirleme olarak dolandıran ve 36 mağdura ödeme yaptıkları öne sürülen şüphelilerin eylemlerini, belli bir amaç için toplanmış hiyerarşik bir yapıda, ast üst ilişkisine uygun şekilde, emir alıp uygulayarak gerçekleştirdikleri kaydedildi.

İDDİANAMEDE TELEFON GÖRÜŞMELERİ DE YER ALDI

Cumhuriyet Savcısı tarafından şeması çıkarılan suç örgütünün lideri şirketlerin sahibi Orhan Karaderili olarak belirlenirken, 37 sanık ise şemada üye olarak yer aldı. Sanıkların birbirleriyle yaptığı telefon görüşmesi kayıtları ve WhatsApp yazışmalarının dökümünün de yer aldığı iddianamede, şüphelilerin iletişime geçip, otellerine 'Ücretsiz tatil kazandınız' daveti ile çağırdıkları müşterileri, özel ikna eğitimi aldırdıkları kişilerle markaja aldığı, zorunlu tanıtıma tabi tutarak, müşterilerin sözleşmenin içeriğini inceleme, araştırma ve danışma imkanını ortadan kaldırdığı, müşterilerin ne aldığını bilmesine fırsat vermediği, otellerden ayrılmak isteyen kişileri 'Araç yok' diyerek tesiste tuttukları, satışı yapılan yerin kısa süre sonra yabancılara yüksek fiyatla satılacağı, kullanılmayan günlerde ise kiralama yapılıp ödemenin müşteriye iade edileceğini vadettiği belirtildi. Şüphelilerin ayrıca, haklarında çeşitli platformlarda yayınlanan şikayetleri ortadan kaldırdıkları yönündeki bilgilere de telefon kayıtlarında ulaşıldığı kaydedildi.

İddianame Yalova 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilirken, sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Dolandırıcılık Yalova Tatil Hukuk"
Benzer Videolar