Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Sardes Antik Kenti, paranın ilk basıldığı yer olarak biliniyor. Bu antik kentte 160 yıldır süren kazı çalışmalarında, 5 bin yılı aşkın bir geçmişe sahip farklı medeniyetlerin izlerine rastlandı. Lidya, Pers, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait sayısız yapı ve eser ortaya çıkarıldı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahill, bu yılki kazılarda, 50 yıl önce keşfedilen ancak kerpiç yapısı nedeniyle gün yüzüne çıkarılamayan 2 bin 700 yıllık anıtsal sur duvarının tamamının ortaya çıkarılmasını hedeflediklerini belirtti. Bu duvarın, Akdeniz ve Anadolu’da benzeri olmayan bir yapı olduğunu ve gelecek yıllarda turizme kazandırılmasını planladıklarını söyledi.
Cahill, sur duvarının genişliğinin 20 metre, yüksekliğinin ise bazı bölgelerde 14 metreye ulaştığını ve bu büyüklüğünün onu benzerlerinden ayırdığını ifade etti. Sur duvarı, Lidya dönemine ait ve kerpiçten yapılmış. Cahill, sur duvarının üzerine inşa edilmiş Roma dönemine ait evlerin de kazılar sırasında ortaya çıkarıldığını belirtti.
Yavru kedileri fırça sapıyla vura vura öldüren kişi tutuklandı! Bahanesi de buymuş
“Sözlerimi hiçbir şekilde kesmeyin” demişti! Tutuklandı
Şırnak’ta işçileri taşıyan servis aracında patlama
Cahill, sur duvarının büyüklüğünün, Lidyalıların Mezopotamya uygarlıkları kadar güçlü olduklarını göstermek istediklerinin bir kanıtı olduğunu ve bu sur duvarının, batı ve doğuya yönlenen büyük bir imparatorluk olma hedeflerini simgelediğini düşünüyor. Bu tarihi kalıntının, turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyor.
Haber-Kamera: Emre SAÇLI/Salihli, (MANİSA),
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat
”
GÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
15 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.