Saraybosna Üniversitesi’nde Osmanlı İstimalet Siyaseti ve Bosna kitabının tanıtımı yapıldı

Saraybosna Üniversitesi'nden Dr. Sedat Beslija'nın kaleminden çıkan ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Türkçeye kazandırılan "Osmanlı İstimalet Siyaseti ve Bosna: 15. ve 16. Yüzyıl" adlı kitap, Saraybosna Üniversitesi Rektörlüğü'nde düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı.

Etkinliğe YTB Başkanı Abdullah Eren, kitabın yazarı Dr. Sedat Beslija, akademisyenler, öğrenciler ve Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda, Dr. Beslija, Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'da uyguladığı "istimalet" politikasını detaylı bir şekilde ele aldı. "Gönül alma siyaseti" olarak da bilinen bu yaklaşım, fethedilen bölgelerdeki halkların uyum içinde yaşamalarını ve hoşgörünün hakim olmasını hedefliyordu.

YTB Başkanı Eren, konuşmasında yurt dışındaki Türklerle ve akraba topluluklarla ilişkilerin geliştirilmesine verdikleri önemi vurguladı. Özellikle Bosna Hersek'in Türkiye için önemli bir kardeş topluluk olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin Bosna Hersekli öğrencilere 1000'den fazla burs sağladığını ve şu anda 100'den fazla Bosna Hersekli öğrencinin Türkiye'de üniversite eğitimi gördüğünü belirtti.

Eren, Balkanlar'daki öğrencilere yönelik düzenledikleri programlardan bahsederek, akademik çalışmalar, konferanslar ve kitap basımının bu programların önemli bir bölümünü oluşturduğunu vurguladı. Dünyanın içinde bulunduğu zorluklara değinen Eren, Gazze'de devam eden çatışmaların uluslararası sistemin çöküşüne işaret ettiğini ve sürdürülebilir bir uluslararası hukuk sisteminin olmadığını belirtti. Bugün dünyada yaşayan 8 milyar insanın tarihte eşi benzeri görülmemiş bir nüfus yoğunluğunu temsil ettiğini ve Osmanlı Devleti'nin bu coğrafyada tesis ettiği huzur ve istikrar ortamının bugün için örnek teşkil ettiğini söyledi.

Dr. Sedat Beslija ise kitabın, kendi akademik araştırmalarının bir ürünü olduğunu belirterek, Boşnakça olan kitabın YTB tarafından Türkçe ve İngilizceye çevrilmesinden duyduğu mutluluğu ifade etti. Osmanlı tarihçilerinin "istimalet" kavramını ele aldığını hatırlatan Beslija, kitabında bu kavramı Balkanlar ve özellikle Bosna özelinde incelediğini, Osmanlı istimalet siyasetinin tarihsel bağlamına oturtulmasını amaçladığını belirtti. "İstimalet"in Arapça kökenli bir kelime olduğunu ve çağdaş Türkçede "gönül alma siyaseti" anlamına geldiğini açıkladı. Osmanlı Devleti'nin 15, 16 ve 17. yüzyıllarda meylettirme, cezbetme ve kendi tarafına çekme gibi siyasi stratejiler kullandığını vurguladı.

Beslija, Osmanlı Devleti'nin istimalet stratejisini diğer Balkan ülkelerinde de uyguladığını ve bu yöntemlerle yüzyıllar boyunca Balkanlar'da kalıcı olduğunu belirtti.

Kültür Sanat Siyaset Osmanlı Güncel

Benzer Videolar