Şanlıurfa’da Karacadağ Pirincinde Hasat Sevinci

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, benzersiz rengi, aroması ve lezzetiyle dikkat çeken Karacadağ pirincinin hasadı başladı.

Mayıs ayında genellikle taşlık arazilere ekilen pirinç, eylül ayında düz arazilerde biçerdöverlerle biçilirken, eğimli arazilerde ise orakla elle toplanıyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş olan Karacadağ pirinci, bölge halkı tarafından büyük ilgi görüyor.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Karacadağ eteklerindeki Eskihan Mahallesi'nde düzenlenen hasat törenine katılarak, çiftçilerle birlikte orak kullanarak pirinç saplarını biçti.

Şıldak, Karacadağ'ın mikroklima özelliğine sahip bir bölge olduğunu vurgulayarak, "Volkanik dağ özelliği ve kıraç arazi yapısıyla aslında tarıma zor koşullarda elverişlilik sağlayan bir bölge olan Karacadağ'da insanlarımız bu eşsiz ürünü keşfetmişler. Yıllardır pirinç ekiliyor ve az önce bir vatandaşımızın da belirttiği gibi, çok ekonomik olmasa bile lezzeti, tadı ve sağlığa olan faydaları nedeniyle artık bu pirinç benimsenmiş. Yaklaşık 3 bin 500 dekarlık alanda, özellikle Eskihan Mahallesi'nde yaklaşık 2 bin dekarlık bir alanda üretim yapılıyor." dedi.

"Bu yıl rekoltemiz 1400 ton civarında olacak"

Karacadağ pirincinin hasat döneminin tüm çiftçilere hayırlı olmasını dileyen Şıldak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yıl yaklaşık 1400 ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Tarım Bakanlığımızın destekleriyle ekiplerimiz büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Diğer tarım ürünlerinin geliştirilmesi konusunda olduğu gibi, Karacadağ'daki bu özel pirinç çeşidi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şanlıurfa bildiğiniz gibi bir tarım cennetidir, adeta tarımın başkenti diyebiliriz. GAP'ın başkenti olan Şanlıurfa, sulama projeleriyle birlikte verimi artmış topraklara sahip. Bu iklimde, bu coğrafyada, bu tadıyla lezzetiyle sağlığa olan faydalarıyla Karacadağ pirincinin geliştirilmesi, üretim miktarının ve verimliliğin artırılması için projeler uygulayacağız. Nitekim İl Tarım Müdürlüğümüz, yaklaşık 12 tonluk tohum desteği sağlamış olup, ben ekiplerimizi tebrik ediyorum. Ayrıca vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin bir gölet talebi var. Bugün bunu da inceleyeceğiz ve ilgili kurumlarımızı görevlendireceğiz. Burada bir çalışma başlatmak istiyoruz. Üretenin, çalışanın her zaman yanındayız. Devletimizin bütün kurumlarıyla kuruluşlarıyla destekleriyle, köylerimizde yenilikçi tarım uygulamalarını çok önemsiyoruz."

Kaynak: AA / Cuma Sarı - Kültür Sanat

Yerel Haberler Kültür Sanat Hasan Şıldak Çiftçilik Karacadağ Siverek Ekonomi Güncel Tarım

"
Benzer Videolar