Şanlıurfa’da 10 Bin Yıl Öncesine Ait Süs Eşyaları Bulundu

Şanlıurfa'nın Sefertepe bölgesinde, "Taş Tepeler Projesi" kapsamında yürütülen kazılarda, yaklaşık 10 bin yıl öncesine ait iki özel süs eşyası ortaya çıkarıldı. Bu eşyalar, biri leopar, diğeri akbaba ve insan figürlerini taşıyan, yeşim taşından yapılmış boncuklar olarak tanımlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği proje, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Güldoğan liderliğinde gerçekleştiriliyor. Güldoğan, 2021'den beri devam eden kazılarda bu yıl eşsiz buluntularla karşılaştıklarını belirtti.

"Bu yıl iki önemli boncuk bulduk, bunlar bölgemizde bulunmayan yeşim taşından yapılmış," diyen Güldoğan, boncuklardan birinin leopar, diğerinin ise akbaba ve insan figürlerini bir arada gösterdiğini ifade etti. "Özellikle akbaba ve insan figürü, Karahantepe'deki benzerlerine benziyor. Leopar ise Göbeklitepe, Sayburç ve Karahantepe'deki dikili taşlar üzerindeki betimlemelerle uyumlu," diye ekledi.

Güldoğan, bu buluntuların Sefertepe'nin diğer önemli taş tepelerle olan ilişkisini gösterdiğini vurguladı. Kazılarda "Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem B Evresi"nin incelendiğini belirten Güldoğan, boncukların yaklaşık 10 bin yıllık olduğunu belirtti.

Güldoğan, tarih öncesi insanların da günümüz insanları gibi boncukları süs eşyası olarak kullandıklarını, ancak bu özel boncukların farklı anlamlar taşıyabileceğini söyledi. "Bu konuda daha detaylı çalışmalar yapılması gerekiyor," diye ekledi.

Güldoğan, boncukların ham maddesinin bölgeye ait olmadığına dikkat çekerek, "İsrail-Filistin bölgesinden benzer örnekler olduğu biliniyor. Bu konuda daha kapsamlı bir ham madde araştırması yapılması gerekiyor," dedi.

İstanbul Üniversitesi Yerel Haberler Kültür Sanat Kültür Eğitim Güncel Leopar

Benzer Videolar