Samsun’da Öğrenciler Arıcılık Dersi ile İlk Hasadı Yaptı

Samsun'daki Cemal Yeşilyurt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, öğrencilerine seçmeli ders olarak "Arıcılık" sunmaktadır. 88 öğrencinin seçtiği bu ders, ilk üretimde 60 kilogram bal ile başarıya ulaşmıştır. Okul müdürü Ayhan Taşkın, "Başlangıçta küçük bir ölçekte denemeye karar verdik ve başarılı sonuçlar aldık. Bu yıl 12 kovanımızdan 60 kilogram bal hasadı gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin pansiyonunda kalanların beslenmesinde kullanıyoruz" şeklinde konuştu.

180 öğrencinin eğitim gördüğü Tekkeköy ilçesi Çiftlik Mahallesi'ndeki lise, bu yıl ilk kez müfredatına "Arıcılık" dersini ekledi. Nisan ayında 12 kovanla başlayan eğitim, öğrencilerin ağustos ayında ilk hasadını yapmalarıyla devam etti. Şu anda 17 kovanları bulunan öğrenciler, elde ettikleri 60 kilogram balı okul pansiyonunda kalan öğrencilerle birlikte sabah kahvaltılarında tüketiyor. Okul, bal üretimi ve satışını yapmak için "Gelemen Çiftliği" markasını tescil ettirdi.

Kovan sayısını 50'ye çıkarmayı hedefleyen Okul Müdürü Ayhan Taşkın, "Arıcılık dersini müfredata ekleme amacımız, her öğrencimizin kendi evinin önünde bir kovan bulundurması, kendi balını üretmesi ve satın almasına gerek kalmamasıdır. Meslek olarak ilerlemek isteyen öğrencilerimiz ise kovan sayılarını artırarak kendi geçimlerini sağlayabilir ve ülke ekonomisine katkıda bulunabilirler. Nisan ayında 12 kovanla başladık ve şimdi 17'ye çıkardık. Önümüzdeki günlerde kovan sayısını 50'ye ulaştırmayı planlıyoruz" dedi.

'ÖĞRENCİLERİMİZDEN TALEP GÖRÜYOR'

Taşkın, "Arıcılık yapıp yapamayacağımızı görmek için küçük bir ölçekte başladık. Başarılı sonuçlar aldık. Bu yıl 12 kovandan 60 kilogram bal elde ettik. Bu balı pansiyonumuzda kalan öğrencilerimizin beslenmeleri için kullanıyoruz. Önümüzdeki yıl üretimini artırmayı hedefliyoruz. Yaz aylarında Ladik ilçesi ve çevresindeki yaylalara kovanlarımızı taşıyarak daha verimli çiçekli alanlarda üretim yapmayı planlıyoruz. Öğrencilerimizden arıcılık dersine yoğun bir ilgi var. Haftada 4 saat seçmeli ders olarak verilmesine rağmen öğrencilerimizin talebi oldukça fazla" şeklinde konuştu.

Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Öğretmeni Veteriner Hekim Hakan Balcı, "Okulumuzda yaklaşık 20 kovanımız var ve aktif olarak arı yetiştiriciliği yapıyoruz. Öğrencilerimiz arıcılık dersinde teorik bilginin yanı sıra bol uygulama yaparak konuyu daha iyi anlıyorlar. Nisan ayında başladığımız arıcılık çalışmalarımızda kademeli olarak kovan sayısını artırmayı hedefliyoruz. Bal, polen, propolis, arı sütü gibi ürünler elde etmeyi planlıyoruz. İlk hasadımızı gerçekleştirdik ve 60 kilogram bal elde ettik. Bu şekilde arıcılığa destek vermeye devam ediyoruz" dedi.

11'inci sınıf öğrencisi Sema Karakaya, "11'inci sınıfta Arıcılık dersini görüyoruz. İleride bu mesleği yapmamız için bal üretimi ve arılarla ilgilenmeyi öğreniyoruz" dedi.

11'inci sınıf öğrencisi Sevdiye Güneş, "Arıcılık dersini alan dersi olarak görüyoruz. Üretimimiz hocalarımızın gözetiminde oluyor. Kendi patentli üretimimiz var. Arılarımız tamamen kontrolümüz altında ve bal verimini sağlıyoruz. Arıcılık dersini daha önce de görürdük ama bu sene uygulamalı olarak görüyoruz" dedi.

11'inci sınıf öğrencisi Arda Yamak, "Okulumuzda kendi arılarımızı yetiştiriyoruz. Uygulamalı olarak burada arıları besleyebiliyoruz. Arıları yakından gözlemleyerek uygulamalı olarak çalışabiliyoruz. Öğretmenlerimiz arıcılığı bize sevdirdi ve biz de bu işe ilgi duyduk" ifadelerini kullandı.

Haber-Kamera: Gökhan İÇKİLLİ / Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cemal Yeşilyurt Anadolu Lisesi Samsun

"
Benzer Videolar