Samsun’da 2 Bin Yıllık Mozaik 30 Yıl Sonra Sergilenmeye Başladı

Samsun'da 30 yıl boyunca müzenin deposunda saklanan 2 bin yıllık bir mozaik, yeni müzenin açılmasıyla sergilenmeye başladı.

Mozaik, İlkadım ilçesi Kalkanca Mahallesi'nde yapılan yol çalışmaları sırasında tesadüfen bulunmuştu. Geç Roma Dönemi'ne ait olan bu 50 metrekarelik mozaik, eski Samsun Müzesi'nde sergi alanı yetersizliği nedeniyle depoya kaldırılmıştı.

Samsun Müzesi'nden arkeolog Samet Armağan, mozaiğin mart ayında açılan yeni müzede sergilenmeye başlandığını belirtti. Armağan, "Bu eser 30 yıl önce bir yol çalışması sırasında tesadüfen bulundu. Eski müzemiz küçük olduğu için sergileyemedik. Yaklaşık 30 yıldır depoda korunuyordu. Yeni müzemize taşınmasıyla birlikte sergilemeye başladık. Depomuzdan çıkartarak halkımızın beğenisine sunduk" dedi.

Armağan, mozaiğin tarihçesi hakkında şunları söyledi: "Eserimiz milattan önce 3'üncü yüzyıla aittir. Orta kısmında Akhilleus ve annesi Tethys figürleri yer almaktadır. Akhilleus, Yunan mitolojisinde bir kahramandır. Mozaikte Akhilleus'un Troya savaşına gitmesini anlatan bir sahne vardır. Etrafında da 4 tane mevsimleri simgeleyen kadın figürü bulunmaktadır. Mozaikler, küçük taşların birbirlerine yapıştırılmasıyla oluşmaktadır. Eserimiz Amisos tepesinde sit alanı içerisinde parçalar halinde bulunmuş ve 30 yıl sonra sergilenmeye başlanmıştır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Kültür Sanat Güncel Kültür Samsun Sanat Yaşam Roma

"
Benzer Videolar