Salih Salimoğlu opens ‘Deep Sleep’ exhibition in memory of children lost in Gaza
Salih Salimoğlu'nun "Derin Uyku" adlı sergisi, Gazze'de hayatını kaybeden 4500 çocuğun isminin yazılı olduğu 52 yastıktan oluşuyor. Sanatçı, Haber Bahane programında Gökay Kalaycıoğlu ile yaptığı söyleşide sergiyi detaylı bir şekilde anlattı.
Ünlü ressam, serginin anlamını şu sözlerle özetledi:
"GAZZE'DEN ÇOCUKLARIN İSİMLERİNİ BEYAZ YASTIKLARA YAZDIM"
Salimoğlu, "Sadece Gazze'deki savaş değil, dünyanın her yerindeki savaşlar beni derinden etkiliyor. Gazze'de çocuk ölümlerini haberlerde gördükçe çok üzüldüm. Çocukların geleceğimiz olduğunu hep söyleriz... Bu sergiyi, savaşlarda ölen tüm dünya çocuklarına, özellikle de Gazze'deki çocuklara adadım. Uyurken en rahat hissettiğimiz, başımızı koyduğumuz, rüyalara daldığımız, vicdanımızla yüzleştiğimiz yer yastıktır. Medya kaynaklarından savaşta ölen 0-4 yaş arası çocukların isimlerini ve yaşlarını toplayıp her birini beyaz bir yastığa yazdım." dedi.
"ÖLÜMLER ARTIK BİZE SADECE BİR GÖRÜNTÜ GİBİ GELİYOR"
Salimoğlu, yastıkları sergi alanının duvarlarına asmayı tercih etmesinin nedenini ise şöyle açıkladı: "Ölümler artık bize sadece bir görüntü gibi geliyor. Ekranlarda izliyoruz ve normalleşmiş durumda."
Tanınmış ressam Salih Salimoğlu, Gazze'de yaşamını yitiren çocuklar anısına "Derin Uyku" sergisini açıyor.
Gökay Kalaycıoğlu'nun, "Bir sanatçı, bir insan olarak gece yastığınıza başınızı koyup düşündüğünüzde vicdanınız gerçekten rahat mı?" sorusuna Salimoğlu şu yanıtı verdi:
"Bir şey yapamadığınızda gerçekten rahat hissetmiyorsunuz. Bu çocukların çoğu başlarını yastıklarına koymuş halde öldü. Bazıları daha bir haftalık olup hiç yastık görmemiş bile. İnsani açıdan baktığımızda, geçen yıl yaklaşık 5000 çocuk şehit oldu. Bu çocukların dini, milliyeti yoktu, hiçbir savaşa karışmamışlardı."
"TABLOLARIMI HERKESE SATMIYORUM"
Salimoğlu, eserlerini sadece yatırım amacıyla alanlara satmadığını vurguladı: "Aynı duyguları paylaşmak, duyguları sanata dönüştürmek çok önemli. Tablolarımı herkese satmıyorum. Sadece ismimi bildikleri için, sanatı gerçekten anlamadan eserlerimi almak isteyenleri birçok kez geri çevirdim. Elbette herkesin maddi kaygıları var ve sanatçıların da para kazanması gerekiyor, ama şükür ki kariyerim boyunca böyle bir mücadeleyle karşılaşmadım."
Sanatçının savaşta hayatını kaybeden 4500 çocuğun ismini taşıyan sergisi, 24 Şubat - 2 Mart tarihleri arasında Yapı Kredi Bomontiada Akademi Binası'nda ziyaret edilebilir.