İstanbul’da, Yenikapı Metro İstasyonu’nda bir İrlandalı turist olan Samuel Grzywna, 19 Nisan 2023 tarihinde sahipsiz bir köpek tarafından ısırıldı. Grzywna, tatil amacıyla İstanbul’daydı ve olay sonrasında sağlık ekipleri tarafından Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede tedavisi gören Grzywna, tetanos ve kuduz aşısı da yaptırdı.
Yaşanan bu olay sonrası Grzywna, avukatı Hikmet Berk Dilmen aracılığıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) maddi ve manevi tazminat talebinde bulundu. Dilekçede, Grzywna’nın İBB’nin sorumluluğu altında olan Yenikapı Metro İstasyonu’nda sahipsiz bir köpeğin saldırısına uğradığı ve ağır şekilde yaralandığı belirtildi. Grzywna, bu olay nedeniyle tatilini yarıda kesmek zorunda kalarak ülkesi İrlanda’ya geri döndü.
Dilekçede, Grzywna’nın uğradığı zararın Anayasa’nın 125. maddesi, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında İBB tarafından karşılanması istendi. Dilekçede, belediyelerin sahipsiz hayvanların kontrolü ve tehlikelerine karşı önlem almak gibi sorumlulukları olduğu belirtildi. İBB’nin sokak hayvanlarının toplu ulaşım alanlarına girmesine izin vererek Grzywna’nın köpek saldırısına uğramasına neden olduğu iddia edildi.
İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Atalık, 22 Nisan 2024 tarihinde Grzywna’nın dilekçesine cevap verdi. Atalık, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na atıfta bulunarak sahipsiz hayvanların sürekli olarak bakımevlerinde tutulmasının mümkün olmadığını, rehabilitasyon işlemi tamamlanan hayvanların sahiplendirilmezse alındıkları ortama bırakıldığını belirtti. Belediyenin, kısırlaştırma, aşılama, işaretleme ve kayıt altına alma gibi rehabilitasyon işlemleri yürüttüğünü de ekledi.
Atalık, sahipsiz hayvanlardan kaynaklı ısırma vakası yaşanması halinde ALO 153 Çözüm Merkezi’ne anlık bildirim yapılması durumunda gerekli değerlendirmelerin yapıldığını belirtti. Isırma eylemi gerçekleştiren hayvanların, Kuduz Hastalığından Korunma ve Kuduz Hastalığı ile Mücadele Yönetmeliği’nde belirtilen 10 günlük müşahede süresince bakımevi birimlerinde tutulduğunu belirtti.
Atalık, ilgili kayıtlı yazıda yer alan bilgilere göre Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğünün hayvan bakımevi birimlerinde Grzywna’nın köpek ısırması bildirimini tespit edemediğini ifade etti. 2 Nisan’da şube müdürlüğü ekibinin bölgede yaptığı çalışmada, daha önce rehabilitasyon işlemine alınmayan sahipsiz hayvana rastlanmadığını da belirtti. Atalık, şube müdürlüğünün toplu taşıma yapılan durak, istasyon ve benzeri alanlarda sahipsiz hayvanlara yönelik besleme faaliyeti gerçekleştirmediğini de vurguladı. Bu çerçevede, ilgili mevzuatta belirtilen görevlerini eksiksiz şekilde yerine getiren Büyükşehir Belediyesinin başvuru konusu olayda hizmet kusurunun bulunmadığını ve tazminat talebini karşılayamayacağını belirtti.
İBB’nin tazminat ve hastane masraflarının karşılanması talebini reddetmesi üzerine İrlandalı turist Samuel Grzywna, İBB hakkında dava açtı. İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, İBB’den olayla ilgili savunma istendi.
Kaynak: AA / Güncel
GENEL
9 saat önceGENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.