Sağlık Bakanlığı, dünya çapında yayılan maymun çiçeği virüsüne karşı dikkatli olmak için kapsamlı bir rehber yayınladı. Bu rehber, hastalığın kökeninden bulaşma yöntemlerine, belirtilerinden tedavi seçeneklerine kadar çeşitli konuları ele alıyor.
Maymun çiçeği virüsü şu ana kadar 16 ülkede, bunların 13’ü Afrika’da olmak üzere tespit edildi. 13 Afrika ülkesinde 17.541 vaka bildirilirken, hastalıktan kaynaklanan 517 ölüm kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüsün hızla yayıldığını ve yüksek ölüm oranına sahip olduğunu açıkladı. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, maymun çiçeği virüsü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir rehber yayınladı.
Rehber, maymun çiçeğinin genellikle 2-4 hafta süren ve kendiliğinden geçen bir hastalık olduğunu, ancak ağır vakalara da yol açabileceğini belirtiyor. Orta Afrika’da ölüm oranı %10’a kadar çıkarken, Batı Afrika’da bu oran %1. 2022’den sonra pandemik hale gelen formu, bağışıklık sistemi sağlıklı kişilerde binde 1’in altında ölüm oranına sahip.
Maymun çiçeğinin ilk belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı ve kas ağrıları yer alıyor. Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve vücudun diğer bölgelerine, özellikle avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü ortaya çıkıyor.
Aşırı kaşıntılı veya ağrılı olabilen bu döküntüler değişerek farklı aşamalardan geçiyor ve sonunda kabuk oluşturup dökülüyor. Döküntüler bazen deride iz bırakabilir. Enfeksiyon genellikle kendiliğinden iyileşiyor ve yaklaşık 14-21 gün sürüyor. Ciddi vakalarda lezyonlar vücuda, özellikle ağız, göz ve cinsel organlara yayılabiliyor.
Raporda, olası bir vaka ile karşılaşıldığında standart enfeksiyon kontrol önlemlerinin tam olarak uygulanması gerektiği vurgulanıyor. El hijyenine özen gösterilmeli ve aşağıdaki önlemler alınmalıdır:
Raporda, çiçek hastalığına karşı aşının rutin olarak uygulandığı dönemlerde çiçek aşısının maymun çiçeğini önlemede yaklaşık %85 oranında etkili olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, daha önce çiçek aşısı olanların hastalığı daha hafif geçirebileceği ya da hastalıktan korunabileceği ifade ediliyor. Raporda, “Çiçek hastalığına karşı önceden aşı yapıldığının göstergesi olarak ön kol üst kısmındaki aşı izi kabul edilebilir.” ifadelerine yer veriliyor.
Rehberin tamamına ulaşmak için tıklayınız…
Haberler.com / Abdullah Aydemir – Sağlık
GENEL
8 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.