Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Aile Hekimliği Yönetmeliği Açıklamaları

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yeni aile hekimliği yönetmeliğinin, aile hekimlerinin tanı ve tedavi süreçlerine müdahale etmediğini ve reçete yazma özgürlüklerini kısıtlamadığını açıkladı.

"DÜNYANIN EN KAPSAYICI SAĞLIK SİSTEMİNİ SUNUYORUZ"

Antalya programı kapsamında Vali Hulusi Şahin'i ziyaret eden Bakan Memişoğlu, valilik şeref defterini imzaladı.

Ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sağlık hizmetlerine erişimin en kolay olduğu ülkelerden biri olduğunu belirtti. Dünyanın en kapsayıcı ve kapsamlı sağlık hizmetlerinden birini sunduklarını vurgulayan Memişoğlu, koruyucu hekimlik ve temel sağlık hizmetlerini önceliklendirdiklerini ifade etti.

Vatandaşların sağlıklı kalmaları için çalıştıklarını vurgulayan Memişoğlu, "Biz hastalık bakanlığı değil Sağlık Bakanlığıyız. Aile hekimliği sistemini etkili ve verimli hale getirmek önceliğimizdir." dedi.

"YENİ YÖNETMELİK HERKESİ MEMNUN EDECEK"

Aile hekimlerine güvendiklerini ve onları sağlığın teminatı olarak gördüklerini belirten Memişoğlu, "Vatandaşların sağlığa erişiminin ilk adımı aile hekimleri olmalı. Entegre sağlık hizmetleri zincirinde işlevsel bir yapı oluşturmak için bu yönetmeliği hazırladık. Bu yönetmelik, hem vatandaşlarımız hem de sağlık çalışanlarımız için memnuniyet sağlayacaktır. Kısa süre içinde etkilerini daha net göreceğiz." diye konuştu.

AİLE HEKİMLERİ ARTIK İLAÇ YAZAMAYACAK MI?

Dezenformasyon çağında yaşadığımızı hatırlatan Memişoğlu, olguların değil algıların öne çıktığını belirtti. Sosyal medyada, aile hekimlerinin bundan sonra ilaç yazamayacağı ve ilaç yazmaları durumunda maaşlarından kesinti yapılacağı yönündeki iddialara değinen Memişoğlu, "Yeni aile hekimliği yönetmeliği, aile hekimlerinin tanı ve tedavi süreçlerine müdahale etmiyor, reçete yazma özgürlüklerini kısıtlamıyor. Aksine, akılcı ilaç uygulamalarını teşvik ediyoruz. Akılcı ilaç uygulamasına katkı sağlayan hekimlerin maaşlarına teşvik ödemesi yapıyoruz. Hedefimiz, hastaların tanılarına uygun ilaçları, doğru dozda ve sürede kullanmalarını sağlamaktır." diye konuştu.

BAKANDAN YARIM İLAÇ UYARISI

Toplumun ilaç kullanmadan önce hekime danışması gerektiğini vurgulayan Memişoğlu, yakınların tavsiyesiyle ilaç kullanılmaması gerektiğini belirtti. Evlerde kullanılmamış veya yarım kalmış ilaçların olduğunu hatırlatan Memişoğlu, "Lütfen, aile hekimlerinin önerileri doğrultusunda ilaç kullanmanızı rica ediyorum. Akılcı olmayan ilaç kullanımı, ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına veya uzamasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olabilir." ifadelerini kullandı.

"İYİ AİLE HEKİMLERİNİN GELİRİ ARTACAK"

Akıllı aile hekimliği uygulamasında, hastalık yüküne göre çalıştıklarını vurgulayan Memişoğlu, aile hekimlerini hastanelerle entegre ettiklerini ve hastanelerde aile hekimleri için randevu kontenjanları oluşturduklarını belirtti. Sağlıkta değer bazlı yaklaşımı aile hekimliği üzerinden başlattıklarını belirten Memişoğlu, iyi hekimlik yapan aile hekimlerinin gelirlerinin artacağını vurguladı.

YENİDOĞAN SKANDALLARI SONRASI ÖNEMLİ ADIM

Yenidoğanlarla ilgili kamu ve özel hastanelerdeki tüm yenidoğan bakımlarının işleyişini değerlendirmek üzere Yenidoğan Yoğun Bakım Denetim ve Değerlendirme Bilimsel Komisyonunu kurduklarını hatırlatan Memişoğlu, "Bu komisyon, tüm hastanelerin yenidoğan yoğun bakımlarına yönelik işleyiş ve denetim süreçlerini takip edecek, inceleyecek ve elde edilen sonuçlara göre sistemin daha etkin işleyişini sağlayacaktır. Komisyon tarafından yeni bilimsel rehberler oluşturulacaktır. Amacımız, iyi, etkin, güvenilir ve nitelikli sağlık hizmetlerini sürdürmektir." dedi.

AİLE HEKİMLERİ YENİ YÖNETMELİĞE TEPKİLİ

Aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı'nın yeni yönetmeliğine tepki olarak geçtiğimiz hafta Türkiye genelinde 3 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. 5-6-7 Kasım'da iş bırakma eylemi yapan aile hekimlerinin, aralık ayının başında yeni bir greve gidecekleri konuşuluyor. Grevler nedeniyle Türkiye genelinde hastanelerde ve aile hekimliklerinde yoğunluğun arttığı belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı'nın 30 Ekim tarihli yönetmeliğine göre, lohusalık süreci boyunca aile hekimini ziyaret etmeyen hastaların faturası aile hekimlerine kesilecek. Yönetmelikte ayrıca, aile hekimlerinin işe geç kalmaları durumunda, Sağlık Bakanlığı bunu sözleşme fesih gerekçesi olarak gösterebilecek.

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Aile Hekimliği Yönetmeliği AçıklamalarıKaynak: AA / Süleyman Elçin - Politika Kemal Memişoğlu Sağlık Bakanı Politika antalya Sağlık"
Benzer Videolar